Geneesmiddel tegen bloedarmoede verbetert kwaliteit van leven voor kankerpatiënten met chemotherapie

Kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan, moeten tegelijkertijd een behandeling krijgen tegen bloedarmoede met het geneesmiddel epoetine alfa. Hierdoor verbetert de kwaliteit van leven voor deze patiënten aanzienlijk. Bovendien zijn er concrete aanwijzingen dat deze behandeling de levensverwachting verlengt.

Dit blijkt uit een recent artikel dat gepubliceerd is in het juninummer van het Amerikaanse tijdschrift Journal of Clinical Oncology . Het onderzoek is mede uitgevoerd in het Diakonessen ziekenhuis in Utrecht, onder leiding van oncoloog Nortier, sinds kort hoogleraar in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Het onderzoek betreft een internationale gerandomiseerde studie onder 349 patiënten die of het geneesmiddel epoetine alfa kregen toegediend, of een placebo. De onderzoekers constateren dat patiënten met epoetine alfa significant meer energie hebben. Ze kunnen ook beter hun dagelijkse activiteiten uitvoeren dan patiënten die placebo krijgen.

Bovendien hebben patiënten die dit geneesmiddel gebruiken, minder bloedtransfusies nodig dan patiënten in de placebogroep (28, resp. 40%).

Prof. Nortier: Het is een zeer waardevol geneesmiddel. Het verbetert aantoonbaar de kwaliteit van leven voor kankerpatiënten. Eigenlijk zouden steeds meer patiënten hierover moeten kunnen beschikken . Per jaar krijgen namelijk 60.000 mensen in Nederland te horen dat ze kanker hebben. Ongeveer een kwart daarvan krijgt een behandeling met chemotherapie.

Uit analyse van de onderzoekers blijkt dat patiënten die epoetine alfa gebruiken, een betere levensverwachting hebben, vergeleken met patiënten die een placebo ontvangen. Het overlijdensrisico in de placebo groep is ongeveer 31% hoger dan bij de patiënten die epoetine alfa krijgen.

Prof. Nortier: Voor het eerst is bij patiënten die chemotherapie krijgen de trend waargenomen dat behandelen van bloedarmoede met epoetine alfa resulteert in een betere overleving. Een definitieve conclusie kunnen we nog niet trekken, omdat dit niet de primaire vraagstelling voor dit onderzoek was die ging over de kwaliteit van leven. Wel leert het ons dat we patiënten met kanker eerder dan we vroeger deden moeten behandelen voor bloedarmoede.

Epoetine alfa wordt via recombinant DNA technieken gemaakt en is gelijk aan het natuurlijke hormoon erytropoetine. Het stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg. Het wordt gebruikt bij patiënten met chronisch nierziekten, bij patiënten met kanker die chemotherapie ondergaan en bij orthopedische operaties.