Belangen Harmelense Inwoners ontving van insiders de informatie dat de Stichting Woningbedrijf Harmelen de intentie heeft zaterdag a.s. een samengaan met het woning-bedrijf in Vleuten-De Meern te onderschrijven. Dit zou, zo vindt de inwonersvereniging, een voor Woerden bedreigende zaak zijn. Het verbaast Belangen Harmelense Inwoners dat beide Woerdense woningbedrijven niet tot een overeenkomst zouden kunnen geraken.
Dat het Harmelense woningbedrijf met dat van Vleuten-De Meern tot een samengaan zou kunnen komen, baart Belangen Harmelense Inwoners grote zorgen. Vleuten-De Meern behoort sinds januari van dit jaar tot de gemeente Utrecht.
Bij een samengaan als nu lijkt te gaan gebeuren, zou een Woerdens woningbedrijf in handen van de stad Utrecht komen. Het betekent dat Utrecht dan rechtstreeks greep heeft op een deel van het woningbestand van Woerden. Het is voorspelbaar dat de Utrechtse woningbedrijven (waaronder dan de Stichting Woningbedrijf Harmelen) onderling tot nauwere samenwerking en wellicht zelfs tot een fusie zullen komen.
De expansiedrift van Utrecht is overbekend. Onlangs heeft die stad nog een rapport uitgegeven, waarin staat dat Woerden huizen en bedrijfsterreinen voor de stad Utrecht moet gaan bouwen. En we weten maar al te goed hoe het op eenzelfde wijze met Vleuten-De Meern is gegaan: 'eerst laten bouwen en dan annexeren'. Met bovenstaande krijgt Utrecht bij voorbaat al een argument aangereikt waarom Woerden t.z.t. bij Utrecht zou moeten worden gevoegd. En dit is het laatste waarop de Woerdense (incl. de Harmelense) bevolking zit te wachten
Ook om een aantal andere redenen geniet samengaan van beide Woerdense woningbedrijven de voorkeur. Het woningtoewijzingsbeleid voor Harmelen valt niet onder dat van de stad Utrecht. Bij samengaan van beide Woerdense woningbedrijven zijn de lijnen korter, blijft de uitgifte van woningen binnen de eigen gemeente en is de wederzijdse betrokkenheid en die van de gemeente Woerden groter. Samengaan met het Vleuten-De Meernse houdt in dat het Harmelense kantoor periferie wordt, met de gerede kans dat het op den duur wordt opgeheven.
Een en ander gebeurt ook nog over het hoofd van de huurders heen. De Stichting Woningbedrijf Harmelen (vroeger een gemeentelijke dienst) heeft de huurders nergens bij betrokken. Sterker, nog geen half jaar geleden is huurders nog verzekerd dat het Harmelense woningbedrijf zelfstandig zou blijven.
Belangen Harmelense Inwoners heeft er d.m.v. een met spoed bezorgde brief bij de Woerdense en Harmelense woningbedrijven op aangedrongen een ultieme poging te doen alsnog tot een vergelijk te komen.
Nadere informatie: J. Bakker, ( 0348-44.2016