Persberichten

Utrecht, 19-06-2001

Ouderenorganisaties pleiten voor inkomensafhankelijke zorgpremie
Staatssecretaris Vliegenthart ontvangt manifest over nieuw zorgstelsel De ouderenbonden ANBO, PCOB en Unie KBO overhandigen namens 600.000 leden op woensdag 20 juni 2001 het manifest 'Basisverzekering, nu of nooit' aan staatssecretaris Vliegenthart.
De drie organisaties willen hiermee benadrukken dat het door de politiek beoogde nieuwe zorgstelsel een volledig basispakket dient te bevatten, gericht op de gehele mens en voor iedereen toegankelijk. Het pakket van de nieuwe basisverzekering mag zeker geen 'uitgekleed' pakket worden, waardoor er allerlei aanvullende verzekeringen nodig zijn voor onder andere huisarts,fysiotherapie en kortdurende thuishulp.

Volledige toegankelijkheid
Het garanderen van een kwalitatief goede en betaalbare zorg voor iedereen is een van de belangrijkste onderwerpen voor de komende kabinetsperiode. Tot nu toe wordt hiervoor volgens de ouderenbonden te veel uitgegaan van oplossingen die gericht zijn op de huidige organisatie en financiering van de zorg. De ANBO, PCOB en de Unie KBO roepen alle betrokken partijen op om tot een nieuwe benadering te komen, met als belangrijkste uitgangspunt dat het recht op een toegankelijke gezondheidszorg voor iedereen een sociaal grondrecht is. Om de gezondheidszorg te kunnen garanderen als sociaal grondrecht, is een verzekeringssysteem nodig dat onderdeel is van de sociale zekerheid. Dit vraagt een moderne basisverzekering voor iedereen, gebaseerd op solidariteit. En dus: premie naar draagkracht met verzekeringsplicht voor de burger en acceptatieplicht voor de verzekeraar. Een basisverzekering voor iedereen betekent dat iedereen gelijk toegang heeft tot de zorg en de verzekering. Selectie op grond van leeftijd, gezondheid of inkomen wordt uitgesloten.

Premie naar draagkracht
Een inkomensafhankelijke premie is noodzakelijk om de solidariteit te garanderen, maar ook om praktische redenen. Een nominale premie leidt voor veel ouderen tot problemen omdat achteraf allerlei acties nodig zijn om eventueel via het belastingstelsel geld terug te krijgen. Het pakket van de basisverzekering dient minimaal alle noodzakelijke zorg te omvatten, zoals die nu is opgenomen in de Ziekenfondswet, AWBZ en Standaard Pakket Polis. Op deze wijze is er ruimte voor aanpassing aan veranderingen in de vraag naar zorg, zodat er sprake is van een zorg zonder de schotten die in het huidige stelsel leiden tot veel verbrokkeling en onoverzichtelijkheid. Een gezonde basisverzekering heeft een verplicht karakter met de nodige vrijheid: in de keuze van de zorgaanbieders en de zorgverzekeraar.
Marktwerking kan alleen een rol spelen om de positie van de verzekerden - en op die manier de doelmatigheid in de zorg - te versterken.

Volwaardig basispakket
De door de ouderenbonden beoogde basisverzekering biedt een compleet pakket voor alle noodzakelijke zorg. Dit betekent dat aanvullende verzekeringen alleen een rol spelen voor zover er daarnaast behoefte is aan verdere dienstverlening van zorgaanbieders en zorgverzekeraars (luxe zorg). De basisverzekering biedt volledige zorg, de aanvullende verzekering heeft dus geen functie als verlengstuk van de basisverzekering.

Gezonde keuzes
De ANBO, PCOB en Unie KBO gaan, mede met het oog op de verkiezingen, verdere acties voorbereiden om er voor te zorgen dat de politieke partijen in dit dossier gezonde keuzes gaan maken. Een goede en betaalbare gezondheidszorg, gebaseerd op solidariteit, is voor ouderen, als grootste groep van zorgconsumenten, van cruciaal belang.