Gemeente Wageningen

rondje 20 juni: Veilig buitenspelen op de Nationale Straatspeeldag

Op woensdag 20 juni 2001 is het weer feest op straat. Dan wordt de nationale Straatspeeldag gehouden. Op de Straatspeeldag is het voor bewonersgroepen, scholen, etc. mogelijk om door middel van het organiseren van een speciale (kinder)activiteit hun wijk of straat gedurende de morgen of de middag af te sluiten voor het verkeer. Zo kunnen hun kinderen er tenminste één keer per jaar veilig buiten kunnen spelen. De Nationale Straatspeeldag is een initiatief van de Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie 3VO. 3VO zet zich in voor veilig, kindvriendelijk verkeer en wil de bewegingsvrijheid van kinderen in de woonomgeving vergroten.

In veel buurten is het al lang niet meer vanzelfsprekend dat kinderen zelfstandig buiten spelen of alleen naar school of de bibliotheek gaan. Veel ouders vinden het verkeer zo'n bedreiging dat zij hun kinderen niet zonder toezicht naar buiten laten gaan. Zo missen kinderen belangrijke ervaringen. Op den duur kan dit leiden tot achterstanden in hun ontwikkeling. Gelukkig kan het ook anders.

Kindvriendelijk verkeer
Op de Nationale Straatspeeldag gaan daarom in Nederland meer dan 2000 straten een ochtend of middag dicht voor het verkeer. Voor veel kinderen is dat een unieke ervaring: voor één keer krijgen zij de alle ruimte om midden op straat te spelen, zonder dat zij direct rekening hoeven te houden met de overige weggebruikers.

Bij deze wil de gemeente Wageningen bewonersgroepen, scholen, buurthuizen, etc. de mogelijkheid bieden tot het indienen van een voorstel voor het opzetten van zo'n (kinder)activiteit. De gemeente zal daarbij de initiatieven afzonderlijk beoordelen en aan de hand van de voorstellen besluiten of de activiteit doorgang kan vinden en of de gemeente zal meewerken aan de vergunningverlening voor de tijdelijke afsluiting van de straat. Voorstellen dienen uiterlijk 13 juni bij de gemeente binnen te zijn.

Voor voorstellen en overige informatie kunt u zich richten tot:

Gemeente Wageningen
t.a.v. Wouter Hol
Postbus 1
6700 AA WAGENINGEN

Ook kunt u zich voor extra informatie of opgave aanmelden bij:

3VO
Postbus 423
1270 AK HUIZEN.

U kunt ook bellen 020 - 682 63 22 of faxen 020 - 682 06 19. Indien u zich hier opgeeft, zult u via 3VO een Straatspeeldagpakket toegestuurd krijgen.
Voor de productie- en verzendkosten vraagt 3VO een vrijwillige bijdrage van fl. 12,50.
Als u eerst meer wilt weten, kunt het uitgebreide informatieblad "Alles over de Nationale Straatspeeldag" bestellen.

Dit informatieblad is gratis.