Gemeente Emmen



Persbericht: Heidesessie voor talenten een succes, 20 juni 2001

Heidesessie voor talenten een succes

De op donderdag 14 juni jl. gehouden heidesessie voor jonge talenten in Emmen is zeer goed ontvangen. Op de dag zelf waren 54 belangstellenden aanwezig. Daarnaast hebben 48 afgestudeerde hbo-ers en academici een sollicitatiepakket aangevraagd, maar konden niet aanwezig zijn. De gemeente Emmen zal per 1 september aan de zes beste talenten een high potentialplek aanbieden.

De talenten die de heidesessie hebben bijgewoond, hebben na afloop een evaluatieformulier ingevuld. De gemeente krijgt een gemiddelde waardering van 7,6 voor de heidesessie. Uit deze evaluatie blijkt ook, dat 55% van de aanwezigen via internet kennis heeft genomen van de heidesessie. De overige 45% heeft op de advertenties in de gedrukte media gereageerd.

Beeld gemeente

Ten aanzien van hun beeld van de overheid geeft 46% aan dat hun beeld van het werken bij de gemeentelijke overheid na de heidesessie is bijgesteld. Vooraf was hun beeld van het werken bij een gemeente: weinig carrièreperspectief, stoffige, eenzijdige organisatie, bureaucratische organisatie, gesloten cultuur en veel bureauwerkzaamheden

Na de heidesessie hebben zij hun beeld van het werken bij de gemeente alsvolgt bijgesteld:

* afwisselend werk;

* veel contacten met zowel collega's uit andere diensten als met burgers;

* werkzaamheden veel gevarieerder en veel meer omvattend;
* juist veel ontwikkelingsmogelijkheden;

* het werkveld is interessant en heel breed.
De overige deelnemers (48%) hadden al een redelijk positief beeld van de gemeente en geven in de evaluatie aan, dat hun beeld van het werken bij de gemeentelijke overheid in de zin van afwisselend werk, vernieuwende organisatie, veel contact met de burgers, interessante functies/projecten en goede secundaire arbeidsvoorwaarden juist is bevestigd tijdens de heidesessie.

Highpotential traject

De jonge talenten krijgen nu de gelegenheid om te solliciteren op één van de zes high potentialplekken. Een highpotential traject bestaat uit een 2,5 jaar durend opleidingsprogramma en een (integrale) werkplek. Deze werkplekken worden op de afdelingen die werken aan de uitvoering van de GSB-thema's ondergebracht. De nieuwe medewerkers blijven maximaal een jaar op een bepaalde plek. Na dat jaar worden ze in het verlengde van hun eigen ambities en de uitkomsten van hun persoonlijke ontwikkelingsplan op een andere werkplek gezet.

Op deze wijze laten we de nieuwe medewerkers zien dat de gemeente Emmen een O&P-beleid voert, dat als doelstelling heeft het ontwikkelen van integraal functionerende ambtenaren, die op basis van zowel de eigen mogelijkheden als de organisatiebehoefte flexibel worden ingezet op functies binnen de ambtelijke organisatie. Eind juni wordt de selectieprocedure voor de high potentialtrajecten gestart.

Academie voor Management

In het kader van het binnenhalen en binnenhouden van jong talent is de gemeente Emmen op dit moment in samenwerking met de Academie voor Management uit Groningen een intensief en hoogwaardig opleidingsprogramma aan het ontwikkelen. Dit programma bestaat uit een theoretisch gedeelte, waarin veel aandacht zal bestaan voor het vak van beleidsambtenaar/overheidsmanager in een snel veranderende complexe bestuurlijke omgeving. Het programma omvat verschillende modules, waarin veel aandacht wordt besteed aan het verder ontwikkelen van specifieke (advies)vaardigheden. Middels praktijkgerichte opdrachten kan de kennis uit het opleidingsprogramma direct worden toegepast in de eigen werkomgeving van de jonge talenten. Het opleidingsprogramma start in het voorjaar van 2002 en duurt ongeveer twee jaar.

Naast de zes nieuwe talenten zijn tien opleidingsplaatsen gereserveerd voor talenten die al werkzaam zijn bij de gemeente. In aanmerking voor deze plekken komen zittende medewerkers die niet ouder zijn dan vijfendertig jaar, een afgeronde HBO- of universitaire opleiding hebben en beschikken over goede communicatieve vaardigheden



Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2001 Gemeente Emmen