Ministerie van Defensie



Toespraken


Uitreiking Herinneringsmedaille SFOR

20-06-2001

Toespraak ter gelegenheid van de uitreiking van de Herinneringsmedaille Multinationale Vredesoperaties aan het personeel van:

1 (NL) Staf compagnie Contigentscommando
1 (NL) Gemechaniseerd bataljon
1 (NL) Verbindingsondersteuningsbataljon
1 (NL) National Support Element
1 (NL) Geneeskundig detachement
1 (NL) Korps Commandotroepen detachement
1 (NL) Elektronische Oorlogvoering detachement
1 (NL) Human Intelligence detachement
Hoofdkwartier SFOR
Hoofdkwartier Multinational Division South West

Militairen van de aangetreden eenheden en detachementen,Generaals, Dames en Heren.

Gaarne richt ik het woord tot U hier in de IJsselhallen te Zwolle, waar wij bijeen zijn voor de uitreiking van de Nederlandse Herinneringsmedaille Multinationale Vredesoperaties. Een apart woord van welkom wil ik uitspreken voor een speciale gast: de Canadese commandant van de multinationale divisie Zuid-West van SFOR.

Major General Hillier, Im delighted to see you here today. You have been the division commander of the men and women of the First Netherlands Mechanised Battalion. Together with Canadian, British, Czech and Dutch soldiers, you made a great contribution to peace and stability in the sector of the Multinational Division Southwest in Bosnia-Herzegovina. While these soldiers ended their tour recently, you still have some months to go, until Major General Van Diepenbrugge will relief you as the first Dutch commander of the Division. I wish you good luck and fortune for the rest of your tour. With your permission I will carry on the remainder of my speech in Dutch.

Militairen van de aangetreden eenheden en detachementen. Vandaag wordt op officiële wijze het einde van uw uitzending gemarkeerd. De uit te reiken Nederlandse Herinneringsmedaille Multinationale Vredesoperaties is daarvan het symbool. De medaille vormt de kroon op uw werk dat in het teken stond van het bevorderen van de vrede op de Balkan. Hier in aanwezigheid van uw naaste familieleden, vrienden en kennissen, wordt met deze ceremonie tot uitdrukking gebracht dat de Nederlandse regering u dankbaar is voor uw inzet en inspanningen ten dienste van de internationale rechtsorde. Uit opiniepeilingen blijkt dat de waardering die wij voor uw inzet hebben, breed in de Nederlandse samenleving wordt gedragen.

Sinds de NAVO ingreep in Bosnië houdt SFOR als opvolger van IFOR de voormalig strijdende partijen onder controle en zorgt zij voor rust onder de verschillende bevolkingsgroepen in Bosnië-Herzegovina. SFOR levert samen met vele hulporganisaties een grote bijdrage aan de wederopbouw ter plekke. De bevolking is daardoor in staat de draad van het gewone leven voor zover mogelijk na alles wat er gebeurd is weer op te pakken.

U allen heeft zich - het zij direct dan wel indirect - ingespannen om een safe and secure environment, een veilige omgeving te creëren. Sommigen van u hebben dat heel direct gedaan door hun militaire aanwezigheid te tonen, patrouilles uit te voeren en contacten te onderhouden met de lokale bevolking. Anderen hadden een militaire functie die zich wellicht meer achter de schermen afspeelde. Het is echter goed om te bedenken dat ook deze militairen voor de operatie als geheel even onmisbaar zijn geweest. Zonder koks, chauffeurs, monteurs, administrateurs en mensen voor inlichtingen, verbindingen, post, geneeskundige hulp en geestelijke begeleiding, bevoorrading, sport en ontspanning, zou deze de Nederlandse bijdrage aan Bosnië onmogelijk zijn.

De Nederlandse deelname aan SFOR levert ook op andere dan militaire wijze een belangrijke bijdrage aan de wederopbouw van het land. In projecten gefinancierd door het Ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking of Economische Zaken zijn scholen van een dak of verwarming voorzien, zijn huizen herbouwd of gerepareerd en zijn wegen verbeterd.

Ook bij de terugkeer en herhuisvesting van ontheemden en vluchtelingen is uw inzet van groot belang gebleken. Voor velen van u zal dit een gevoel oproepen dat u daadwerkelijk heeft bijgedragen aan de noodzakelijke terugkeer van rust in Bosnië.

Er was ook sprake van vernieuwing binnen de eigen organisatie. Het National Support Element voltooide zijn verhuizing naar Bugojno, het kamp op Busovaca werd afgestoten en het hoofdkwartier van de divisie werd voorzien van nieuwe verbindingssystemen.

U kunt dus in meer dan een opzicht met tevredenheid terugkijken op uw deelname aan SFOR. Uw uitzending kende helaas ook periodes van onrust en verdriet. Onrust, veroorzaakt door Kroatische groeperingen met een sterke hang naar een eigen entiteit.

En er was ook groot verdriet. In het begin van de uitzendperiode werd u geconfronteerd met het plotseling overlijden van adjudant Willem van der Plas, behorend tot de stafstaf verzorgingscompagnie van het Mechbat. Op de valreep werd uw uitzending overschaduwd door het noodlottige ongeluk van kanonnier Bas Alsemgeest van het Crowd and Riot Control peloton. Ik acht het passend dat de bataljonscommandant, die straks spreekt, wat langer stil zal blijven staan bij deze twee ingrijpende gebeurtenissen.

Vandaag krijgt u allen die hier voor mij staan voor uw uitzending de Nederlandse Herinneringsmedaille Multinationale Vredesoperaties uitgereikt. Het is een aandenken, een herinnering aan een periode die niemand makkelijk zal vergeten. Ik ben er trots op deze medaille uit te mogen reiken aan militairen die zich zo nadrukkelijk hebben ingezet voor internationale stabiliteit en vrede.

Tot slot wil ik mij richten tot de aanwezige relaties van de uitgezonden militairen. Immers, niet alleen de hier voor mij staande militairen, maar ook de partners, familieleden, vrienden en vriendinnen hebben hun herinnering aan deze periode. U als achterban heeft zich op uw eigen wijze door de periode van uitzending heen moeten slaan. Dit zal niet altijd even eenvoudig zijn geweest. Daar staat tegenover dat sommigen van u tijdens de uitzending wellicht verborgen kwaliteiten aan de dag hebben gelegd. Bijvoorbeeld omdat u de rol van de uitgezonden partner moest overnemen of omdat u als vrijwilliger actief bent geweest in het steunen van anderen. Misschien was u actief in thuisfrontafdelingen of was u betrokken bij het samenstellen van de Monitor, het tijdschrift voor uitgezonden militairen en hun relaties. De uitgezonden militair krijgt straks een verzilverd roosje dat hij of zij als dank voor de ontvangen steun tijdens de uitzending aan één van zijn naasten kan overhandigen. Ook van mijn kant spreek ik mijn grote waardering uit voor die zo belangrijke steun.

Dan wil ik nu overgaan tot het uitreiken van de herinneringsmedaille.