Wageningen Universiteit

Persbericht

20 juni 2001, nr. 043

Dr. Rob Bogers benoemd tot directeur Frontis:

Wageningen UR geeft extra impuls aan expertise-uitwisseling

De Raad van Bestuur van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (Wageningen UR) heeft besloten tot de instelling van Frontis - Wageningen International Nucleus for Strategic Expertise, een internationaal werkend centrum dat beoogt de uitwisseling van expertise met buitenlandse partners een krachtige impuls te geven. Frontis zal zich vooral richten op het tijdelijk binnenhalen van internationaal vooraanstaande wetenschappers, die de gelegenheid wordt geboden ongestoord te werken aan grensverleggende kennis en deze expertise over te dragen aan Wageningse onderzoekers en studenten. Hiermee wil Wageningen UR haar internationale frontlijnpositie op het gebied van de landbouw-, voedings- en milieuwetenschappen verder versterken. Dr. R.J. Bogers, voorheen onder meer directeur van de proefstations voor de bloembollenteelt (Lisse), bloemisterij en glasgroente (Aalsmeer/Naaldwijk) en het Wagenings onderzoeksinstituut RIKILT, is benoemd tot directeur van Frontis.

Voor het verwerven van onderzoeksopdrachten en het verkrijgen en behouden van aantrekkingskracht voor studenten uit binnen- en buitenland is het van groot belang dat Wageningen UR op wetenschappelijk en maatschappelijk belangrijke gebieden een internationale frontlijnpositie inneemt. Een constante vernieuwing en verbreding van het onderzoek en onderwijs is hierbij vereist. Deskundigheid die Wageningen UR (nog) niet zelf in huis heeft, is in veel gevallen te betrekken bij eminente buitenlandse wetenschappers. Zij kunnen helpen een kennisgebied te ontginnen, concrete producten leveren of kennis uitwisselen of voor korte of langere tijd als gastmedewerker in Wageningen komen werken. Zulke initiatieven bestaan decentraal al bij de instituten of departementen, maar Frontis beoogt op concernniveau nieuwe accenten te leggen en met name interdisciplinariteit en synergie te bevorderen. Bovendien kunnen op termijn ook voorzieningen ter beschikking worden gesteld die buiten het bereik liggen van de afzonderlijke onderdelen van Wageningen UR. De naam Frontis is afgeleid van het Grieks: zorgvuldige, belangstellende gedachte of onderzoeking.

De directeur van Frontis, dr. Rob Bogers, zal bij zijn activiteiten nauw samenwerken met verschillende onderdelen van Wageningen UR. Hij wordt hierbij ondersteund door een internationale adviesgroep en een stuurgroep onder voorzitterschap van prof.dr.ir. Rudy Rabbinge, decaan van de Wageningse Graduate Schools (Onderzoekscholen). Frontis is gevestigd in het Internationaal Agrarische Centrum in Wageningen.