Nederlanders onderkennen moeilijke positie huisarts

20 juni 2001

De gemiddelde Nederlander heeft veel vertrouwen in de kwaliteit en de deskundigheid waarmee huisartsen hun zorg verlenen. Men heeft de indruk dat de huisarts die zorg onder grote werkdruk moet verlenen en daarbij minder verdient dan vergelijkbare functionarissen in de zorg. Het merendeel van de ondervraagden bestempelt de recente huisartsenstakingen dan ook als terecht, maar vindt tegelijkertijd dat de huisarts of diens vervanger altijd beschikbaar moet zijn voor de patiënt. Dit blijkt uit een onderzoek naar het imago van de huisarts, dat de Landelijke Huisartsen Vereniging door het NIPO heeft laten uitvoeren onder een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking.

Uit het onderzoek blijkt dat men in Nederland tamelijk tot zeer tevreden is (91%) over de huisarts. Die tevredenheid is onder andere gebaseerd op het vertrouwen dat men heeft in de huisarts als zorgverlener. Driekwart van de ondervraagden noemt de huisarts als degene met wie men het vaakst problemen bespreekt. Dat geldt niet alleen bij problemen van lichamelijke aard, maar ook bij psychische klachten als depressiviteit, stress of relatieproblemen. Dat grote vertrouwen in de huisarts is mede gebaseerd op het feit dat de huisartsenzorg in principe 24 uur per dag bereikbaar en beschikbaar is. Die 24-uurs zorg mag volgens 76% van de ondervraagden dan ook niet verdwijnen. Ouderen zijn deze mening nog vaker (85%) toegedaan. De gemiddelde Nederlander heeft niet alleen hoge verwachtingen van de huisarts en stelt hoge eisen aan de huisartsenzorg, maar realiseert zich tevens dat de werkdruk bij huisartsen bijzonder hoog is. Bijna 40% noemt de huisarts als degene die in de gezondheidszorg de hoogste werkdruk heeft, tegen 29% die hierbij de verpleegkundige noemt. Werken in de gezondheidszorg is financieel het meest aantrekkelijk voor specialisten, vindt bijna driekwart van de ondervraagden. Slechts
1% vindt dat het huisartsenvak het best verdienende beroep is in de gezondheidszorg. Een grote meerderheid (62%) vindt het dan ook terecht dat de huisartsen recentelijk staakten voor een verhoging van de tarieven in verband met de sterke stijging van de praktijkkosten en de premie voor de verzekering tegen arbeidsongeschiktheid.

De Landelijke Huisartsen Vereniging beschouwt de uitkomsten van het onderzoek als een ondersteuning van het beleid dat zij momenteel voert voor het behoud van de huisartsenzorg in Nederland en voor de realisering van een rechtvaardiger inkomenspositie van de huisarts.