Voedingscentrum
Juni 2001
In het zesde nummer van Voeding Nu:
Biotechnologie in 2015
Hans Kraak, Frans van Dam
Wordt onze toekomstige menukaart gedomineerd door onze genetische
constitutie. Aan de hand van twee scenarios discussieerden
vertegenwoordigers van verschillende organisaties over de link tussen
onze genen en ons eten.
Evidence based diëtetiek
Connie Engelberts
Al jaren streeft Wija van Staveren naar het wetenschappelijk
onderbouwen van diëtistisch handelen. Als hoogleraar in Utrecht werkt
ze samen met diëtisten aan richtlijnen; in Wageningen onderzoekt ze
vooral de voeding van ouderen.
Evaluatie Gedragscode Gezondheidseffecten
Wieteke van Zadelhoff
Bijna 300 levensmiddelen met meer dan 600 claims trof het
Voedingscentrum aan bij een inventarisatie in supermarkten en
drogisterijen. Weinig producenten laten de wetenschappelijk
onderbouwing van die claims toetsen.
Zuigelingen met drinkproblemen
Mieke Menheere
Met de Neonatal Oral Motor Assessment Scale kunnen drinkproblemen bij
zeer jonge babys worden gediagnosticeerd. Onlangs was de auteur van
deze observatietechniek in Nederland om logopedisten er vertrouwd mee
te maken.
Pre- en probiotica
Kees Vermeer
Wie kunnen er baat hebben bij pre- of probiotica? Dat was een van de
centrale vragen tijdens het voorjaarssymposium van het Genootschap ter
Bevordering van Melkkunde. Een verslag.