Voedingscentrum
Juni 2001

In het zesde nummer van Voeding Nu:

Biotechnologie in 2015
Hans Kraak, Frans van Dam
Wordt onze toekomstige menukaart gedomineerd door onze genetische constitutie. Aan de hand van twee scenarios discussieerden vertegenwoordigers van verschillende organisaties over de link tussen onze genen en ons eten.

Evidence based diëtetiek
Connie Engelberts
Al jaren streeft Wija van Staveren naar het wetenschappelijk onderbouwen van diëtistisch handelen. Als hoogleraar in Utrecht werkt ze samen met diëtisten aan richtlijnen; in Wageningen onderzoekt ze vooral de voeding van ouderen.

Evaluatie Gedragscode Gezondheidseffecten
Wieteke van Zadelhoff
Bijna 300 levensmiddelen met meer dan 600 claims trof het Voedingscentrum aan bij een inventarisatie in supermarkten en drogisterijen. Weinig producenten laten de wetenschappelijk onderbouwing van die claims toetsen.

Zuigelingen met drinkproblemen
Mieke Menheere
Met de Neonatal Oral Motor Assessment Scale kunnen drinkproblemen bij zeer jonge babys worden gediagnosticeerd. Onlangs was de auteur van deze observatietechniek in Nederland om logopedisten er vertrouwd mee te maken.

Pre- en probiotica
Kees Vermeer
Wie kunnen er baat hebben bij pre- of probiotica? Dat was een van de centrale vragen tijdens het voorjaarssymposium van het Genootschap ter Bevordering van Melkkunde. Een verslag.