Gemeente Hoogezand-Sappemeer


Hoogezand, 19 juni 2001 Persbericht 2001/42

Hoogezand-Sappemeer neemt deel aan Platform middelgrote gemeenten

Op 19 juni 2001 heeft het college van burgemeester en wethouders van Hoogezand-Sappemeer besloten deel te nemen aan het Platform middelgrote gemeenten. Dit platform heeft tot doel op te komen voor de belangen van middelgrote steden in Nederland. De middelgrote steden hebben in totaal 5 miljoen inwoners.

Uit onderzoek blijkt dat de 30 grootste steden in Nederland (G30- gemeenten) in verhouding per inwoner vier maal zoveel geld toebedeeld krijgen voor stedelijke vernieuwing als de overige gemeenten. De categorie waarin een Nederlandse gemeente valt is van grote invloed op de beschikbare gelden voor stedelijke vernieuwing. De criteria zijn echter niet eenduidig en worden ook niet eenduidig toegepast in de verdeling. De vraagstukken die zich voordoen in de grote steden zijn echter vergelijkbaar met die in de middelgrote gemeenten. In het regeerakkoord van het huidige kabinet staat dat ook andere steden van instrumenten van het grotestedenbeleid gebruik kunnen maken onder nog te bepalen voorwaarden.

Hoogezand-Sappemeer valt ook onder de criteria van een middelgrote gemeente. De criteria zijn het inwoneraantal van gemiddeld 60.000 inwoners, de percentages lagere inkomens, uitkeringsafhankelijken, minderheden en het aantal geregistreerde misdrijven. Het vervullen van een centrumfunctie en de score van wijken binnen een gemeente maken ook deel uit van de criteria. Voorbeelden van typische vraagstukken van een middelgrote gemeente zijn de herstructureringsoperatie in het Noorderpark/Margrietpark en de aanleg van een vernieuwd Stadscentrum.

Evenredige problematiek rechtvaardigt een evenredige verdeling, zo staat vermeld boven een brief van 6 juni 2001 van het platform aan de politiek in Den Haag. Het platform wil als spreekbuis optreden en de gelijksoortige belangen van middelgrote gemeenten onder de aandacht van de Haagse politiek brengen.

Het Platform middelgrote gemeenten is een initiatief van de gemeenten Assen, Den Helder, Roermond, Smallingerland en Zeist. Middelgrote gemeenten vervullen vaak een centrumfunctie binnen de eigen regio. Te denken valt aan goed onderwijs, een evenwichtige woningmarkt, een veilige leefomgeving, toegankelijke zorg, bijzondere aandacht voor specifieke groepen en een gezonde werkgelegenheidsontwikkeling. Deze gemeenten zijn van strategisch belang voor de gewenste fysieke, sociale en economische opbouw van Nederland, gezien de totale omvang van deze categorie gemeenten.