Doel sommeliers bereikt: Nieuwe opleiding gaat van start!
PERSBERICHT
Er is behoefte aan een Horecaopleiding die beter is afgestemd op de
praktijk en met meer aandacht voor wijn en wijn -spijs combinaties.
Dat is de conclusie van het Nederlands Gilde van Sommeliers na een
onderzoek van twee jaar. De Academie voor Gastronomie heeft na
maandenlang overleg met het NGS het initiatief genomen voor de
opleiding tot Gastronoom/Sommelier. En voor degenen die willen
starten in de Horeca komt er een nieuwe opleiding tot Aankomend
Gastronoom. Deze initiatieven worden ondersteund door het Nederlands
Gilde van Sommeliers.
In andere landen, zoals België en Frankrijk waren er al dergelijke
opleidingen; in Nederland nog niet. In het afgelopen jaar heeft de
Academie voor Gastronomie ervaring opgedaan met de opleiding tot
Gastronoom. De reacties daarop zijn bijzonder positief. Dat blijkt
uit de enthousiaste bijval van de eerste groep deelnemers en de
restaurants waar zij werken. Het initiatief wordt daarom aangevuld,
voortgezet en zelfs uitgebreid met de basisopleiding.
De reeds bestaande opleiding tot Gastronoom is een echte
praktijkopleiding voor de Horeca en met name voor de bediening. Er is
veel aandacht voor het proeven van wijnen en gerechten en de omgang
met gasten. Volgens Peter Klosse, initiatiefnemer van de opleiding,
is dat hét grote verschil met de bestaande opleidingen. Want, zo zegt
hij: "de gasten van restaurants moeten kunnen vertrouwen op het goede
advies van de bediening. De medewerkers moeten weten waarover zij
praten en dus zelf veel proeven. In de bestaande Horeca opleidingen
is daar vaak geen ruimte voor." Nu wordt deze opleiding op verzoek
van het Nederlands Gilde van Sommeliers aangevuld met een sommelier
gedeelte waardoor er sprake is van een nog bredere opleiding met een
nog groter bereik.
De praktijkgerichtheid en de grote ervaring van de Academie voor
Gastronomie op wijn - spijsgebied waren voor het Nederlands Gilde van
Sommeliers belangrijke redenen om deze opleidingen te ondersteunen.
"De Academie voor Gastronomie is geen reguliere opleider, maar staat
met beide benen in de praktijk. Wij hebben er alle vertrouwen in dat
er fantastische opleidingen tot stand komen, en dat wij hierdoor
aansluiting hebben met de internationale markt " aldus Cees Vos,
voorzitter van het Gilde.
Ook werkgevers zijn blij met dit initiatief. Goed opgeleide
medewerkers functioneren met meer overtuiging, enthousiasme en
zelfvertrouwen in het restaurant. Investeren in de kwaliteit van de
medewerkers heeft zin. Zij kunnen zelfstandiger werken en dat is niet
alleen prettig voor de werkgever, maar ook voor de gasten.
De opleiding 'Aankomend Gastronoom' staat ook open voor mensen die
het Horeca vak in willen, maar geen reguliere opleiding willen of
kunnen volgen.
Het opleidingsinitiatief van de Academie voor Gastronomie wordt ook
ondersteund door het SVH Onderwijscentrum van de Horeca. De titels
'Gastronoom/Sommelier' en 'Aankomend Gastronoom' worden binnenkort
opgenomen in de branche kwalificatiestructuur met een landelijke
erkenning van de betreffende diploma's.
Voor nadere informatie:
Peter Klosse
De Academie voor Gastronomie
Amersfoortseweg 86
7346 AA Hoog Soeren
tel. 055 - 5191429
fax 055 - 5191409
e-mail: info@echoput.nl
website: www.academiegastronomie.nl
Cees Vos
Nederlands Gilde van Sommeliers
Vianenstraat 12
4861 TJ CHAAM
tel. 06-53159249
fax 0180-390039
e-mail: wijnmees@worldonline.nl
website: www.wijnplein.nl
--
Dit is een bericht van de Wijninfo.nl mailservice
Kijk voor aan- en afmelden op http://www.wijninfo.nl/