CDA

Verhagen: Opvallend meningsverschil Zalm en Kok inzake Eurotax

Maxime Verhagen is teleurgesteld over de uitkomsten van de Eurotop in Göteborg. Hij heeft zich ook verbaasd over het verschil van mening tussen minister-president Kok en minister Zalm van Financiën over het al dan niet heffen van een Eurotax, een belasting waarvan de opbrengst naar de EU zou moeten vloeien. Tijdens de top in Göteborg zei Kok dat hij niet tegen zo'n belasting zou zijn, terwijl Zalm dit direct van de hand wees.

Verhagen: "Ik vind dat het kabinet met één mond moet spreken als het gaat om zoiets belangrijks als het heffen van belasting. Het CDA is momenteel niet voor een speciale Europese belasting. Ik vind het onzalig om op dit moment voor een Europese belasting te pleiten terwijl er juist nu grote onzekerheden zijn ten aanzien van de financiering van pensioenen, de uitbreiding, de landbouw en de structuurfondsen. Laten we eerst de zaak financieel goed op orde hebben met inbegrip van volledige parlementaire controle door het Europees Parlement op het EU-budget voordat we gaan praten over de invoering van een Europese belasting."

Iers referendum
"Ook als het gaat om het Ierse referendum ben ik niet tevreden over de reacties van de Europese leiders. Het blijkt dat er een probleem is met het draagvlak voor de uitbreiding en de enige uitspraak op de Eurotop is dat we doorgaan in plaats van dat we hard gaan werken aan het vergroten van het draagvlak. De uitspraak van de Ierse bevolking is hiermee niet serieus genomen. Er is op de Eurotop een datum bevestigd waarop kandidaat-lidstaten toetreden tot de Unie, maar niet de datum moet agenda bepalen. Het gaat erom dat kandidaat-lidstaten voldoen aan de voorwaarden voor toetreding. We zien dat bijvoorbeeld geen enkele kandidaat-lidstaat voldoet aan het principe van een rechtstaat met een onafhankelijke rechterlijke macht."

"Daarnaast zou er op de top gesproken worden over duurzame ontwikkeling, maar dat was al bij voorbaat tot mislukken gedoemd. Er komt geen Europese energieheffing en ik vraag me in dit verband af hoe het zit met de Nederlandse ratificatie van Kyoto. In het begin is er gezegd dat we alleen zouden ratificeren als er een Europese energieheffing zou komen en als Amerika en Japan zouden meedoen aan Kyoto. Geen van die voorwaarden is nu vervuld."