Scholengroep 5 van het gemeenschapsonderwijs
Mechelen-Keerbergen-Heist-op-den-Berg

Mechelbaan 559
2580 Putte
tel.: 015.75.55.18
fax:015.75.48.24
e-mail: sgr5@rago.be

PERSBERICHT
Datum: 19 juni 01
Fax /E-mail bestemd voor: Alle nieuwsredacties Betreft: Overname stedelijk onderwijs Mechelen : Akkoord bereikt tussen Stad Mechelen en Gemeenschapsonderwijs

Vrijdagavond bereikten de onderhandelaars van de Stad Mechelen en vertegenwoordigers van de inrichtende machten van het Gemeenschapsonderwijs een akkoord over de overname van het stedelijk onderwijs.

Tijdstip
De overname gebeurt op 1 september 2002. Tijdens de overgangsperiode 2001-2002 betrekt scholengroep 5 van het gemeenschapsonderwijs de directies van de scholen van het stedelijk onderwijs reeds bij beleidsbeslissingen die de ganse scholengroep aanbelangen. Tevens betrekt het gemeenschapsonderwijs vertegenwoordigers van het stedelijk onderwijs bij de werkzaamheden van de Raad van bestuur van scholengroep 5. De Raad van Bestuur is het hoogste beslissingsorgaan van scholengroep 5, de inrichtende macht van het gemeenschapsonderwijs in de regio Mechelen-Keerbergen-Heist-op-den-Berg.

Garanties
Het gemeenschapsonderwijs verbindt er zich toe om in de toekomst op het grondgebied van Mechelen een zo volledig mogelijk en buurtgerichte inplanting te garanderen. Dit alles wordt gekaderd in een rationeel onderwijsaanbod dat in overleg met de directies van alle scholen van de scholengroep wordt uitgewerkt.

Personeel
De gesubsidieerde personeelsleden die dit wensen, worden overgedragen naar het gemeenschapsonderwijs met behoud van hun rechten. Zij blijven, indien de organisatie dit toelaat, zoveel mogelijk tewerkgesteld in hun school. Het ligt in de bedoeling van het gemeenschapsonderwijs om de personeelsleden blijvend tewerk te stellen in de school waar ze nu tewerkgesteld zijn. Voor niet-gesubsidieerde personeelsleden werkten de onderhandelaars een voorrangsregeling bij nieuwe aanwervingen uit .

Gebouwen
De gebouwen draagt de stad Mechelen in erfpacht over aan het Gemeenschapsonderwijs.

Kwaliteit
Het gemeenschapsonderwijs wil tenslotte beklemtonen dat de integratie van de scholen uitgewerkt wordt in een stappenplan, in overleg met alle betrokkenen en met de focus op haar kerntaak: met name een stevig uitgebouwd en divers aanbod van kwaliteitsonderwijs voor iedereen aanbieden. Het ligt in de bedoeling van de scholengroep de overgang van het stedelijk onderwijs naar het gemeenschapsonderwijs in de meest ideale omstandigheden voor leerlingen en personeel te laten verlopen. Prioritair stelt de scholengroep dat de geleverde kwaliteit van het onderwijs gewaarborgd wordt in alle scholen.