Maand van het Spannende Boek

Karakteristieke hoofdpersonen, oorspronkelijke en herkenbare verhalen, uitgebreide sfeertekening en vooral veel suspense. Allemaal kenmerken van het Nederlandse spannende boek. Thrillers, politieromans en faction van eigen bodem zitten meer dan ooit in de lift. Na de successen van onder meer Baantjer, Tomas Ross en Jef Geeraerts stonden de poorten de laatste jaren wijd open voor verhalen uit eigen land. Op papier, in de bisocoop en op televisie, getuige het massale succes van series als Blauw blauw en Dok 12. Goede reden voor de organisatie van de Maand van het Spannende Boek om de 2001-editie geheel te wijden aan Nederlandse spanning en sensatie. Onder de noemer crime.nl staat de maand juni in het teken van de vele spannende auteurs die ons land rijk is. De Stichting Literaire Activiteiten Utrecht heeft nog drie activiteiten voor u in petto. Allereerst zal aanstaande maandag 18 juni, vanaf 20.00 uur in Hofman Caf'e op Janskerhof 17A, Rinus Ferdinandusse vertellen over het door hem geschreven Spannende Boekenmaandgeschenk, Dovemansoren. Ook te gast zijn schrijfster Carry Slee en Duo Toccante.
Samen met de Gemeentebibliotheek Utrecht worden bovendien twee spannende donderdagavonden georganiseerd:

21 juni Aad van den Heuvel

28 juni Marjan Berk

Gemeentebibliotheek Utrecht, Oudegracht 167,
19.30 uur, entree gratis

Als eerste te gast in de Gemeentebibliotheek Utrecht is Aad van den Heuvel, vooral bekend als televisiemaker, maar daarnaast al lange tijd werkzaam als auteur van reisverhalen, columns en romans. In zijn misdaadboeken is vaak een rol weggelegd voor Nederlanders die ergens ver van huis in grote problemen komen. Zoals in Een verre moordenaar (uitgeverij Archipel). In deze roman vindt een jonge Nederlandse student drie eeuwen na dato het dagboek van David van Nijendaal terug, die destijds voor de West-Indische Compagnie in West-Afrika verbleef. Het in Marseille verborgen document blijkt niet alleen van grote cultuurhistorische waarde te zijn, maar het bevat ook gegevens die zo waardevol zijn dat de student er met zijn leven voor moet betalen. Ex-diplomaat Maarten Kramer reist samen met een journalist naar Afrika in een poging de moordzaak op te lossen. Ze komen terecht in een land dat verwikkeld is in een gruwelijke burgeroorlog. Ook Kramers situatie loopt volledig uit de hand...
' Een ambachtelijke uitdaging die de beste professionals onder de Amerikaanse thrillerschrijvers waarschijnlijk te machtig zou zijn,' aldus de Volkskrant. Van den Heuvel wordt geïnterviewd door de Utrechtse misdaadauteur Ed van Eeden, van wie onlangs Dossier Gifmoord verscheen.

Een week later kunt u luisteren naar Marjan Berk (1932). Deze theatermaakster, liedjesschrijfster, columniste en romanauteur is werkzaam in bijna alle literaire genres. Al in twee eerdere romans, De dag dat de mayonaise mislukte en De kracht van liefde (gebundeld te verkrijgen in De dikke Berk, uitgeverij Atlas), speelden spanning en de dood een grote rol. Het vorig jaar verschenen Als de dood (uitgeverij Contact) werd echter door de pers unaniem geprezen als een honderd procent misdaadroman. Het boek draait om Poffertje, een veertigjarige, naar vanillesuiker geurende serveerster in een poffertjesrestaurant in Amsterdam. Ze is als de dood wanneer de twintig jaar oudere deurwaarder Nars Kielstra haar, tijdens afwezigheid van zijn vrouw, verleidt om zijn gelegenheidsminnares te worden. En terecht: een stormachtige avond in november wordt Poffertje noodlottig. Nars Kielstra op zijn beurt is als de dood dat men het lijk van Poffertje, dat hij heeft begraven in het gebied rond de Oostvaardersplassen, zal ontdekken. Is hij wel of niet de moordenaar? En wat heeft zijn vrouw, culinair journaliste Lautje, met de zaak te maken? Marjan Berk zal vanavond voordragen uit haar werk en vragen beantwoorden van het publiek.

De lezingen vinden plaats op 21 en 28 juni, aanvang 19.30 uur, entree gratis. Meer informatie is te vinden op http://www.utrecht.nl/bibliotheek en http://slau.frodo.nl. Informatie: 030-2861800. De Gemeentebibliotheek Utrecht is gevestigd op Oudegracht 167.