Utrecht, 18 juni 2001

100 miljoen voor zorgvernieuwingsprojecten en goede doelen

In anderhalf jaar tijd hebben zorgverzekeraars (Stichting Centraal Fonds RVVZ), 100 miljoen gulden toegekend aan zorgvernieuwingsprojecten en goede doelen. Een nieuw hospitaalschip, de mantelzorglijn en betere organisatie van vrijwilligers in de terminale zorg zijn voorbeelden van projecten die zijn gefinancierd. Dit heeft de Stichting Centraal Fonds RVVZ op 18 juni 2001 in Zeist bekend gemaakt bij de presentatie van het eerste jaarverslag.

Het Centraal Fonds heeft voor de eerste periode ouderenzorg en preventie tot speerpunten van het beleid gekozen. Zorgvernieuwers zijn uitgenodigd hun ideeën om te zetten in concrete plannen. Een voorbeeld hiervan is de Stichting Varende Recreatie . Haar aanvraag voor de financiering van een nieuw hospitaalschip is gehonoreerd. Dit schip wordt zo ingericht dat het geschikt is voor vaarvakanties voor ernstig zorgbehoevende patiënten uit verpleeg- en verzorgingshuizen. Een ander voorbeeld is de mantelzorglijn. Dit is een telefoonlijn waar mantelzorgers 24 uur per dag terecht kunnen met vragen of problemen. Ook is er een project dat de coördinatie voor terminale zog verbetert.

Begeleiding, zorg en aandacht voor stervenden is vaak een vrijwillige aangelegenheid. Het door het Centraal Fonds gefinancierde project beoogt de regionale samenwerking van de organisaties ( 4000 vrijwilligers) waar mogelijk te verbeteren. Op het terrein van de preventie zijn o.a. projecten gehonoreerd die aandacht geven aan eetstoornissen en gehoorbeschadiging. Alle door het Centraal Fonds gefinancierde projecten zijn niet alleen terug te vinden in het jaarverslag 2000, maar staan ook op de website. Het geld voor de projecten komt uit de financiële reserves die ziekenfondsen in het verleden hebben opgebouwd bij het uitvoeren van de vrijwillige ziekenfondsverzekering. Deze vrijwillige ziekenfondsverzekering is in 1986 opgeheven met het in werkingtreden van de Wet op de Toegang tot Ziektekostenverzekeringen (WTZ). Als private risicodragende ondernemingen moesten de ziekenfondsen deze reserves opbouwen om de rechten van de vrijwillig verzekerden ten alle tijde te kunnen waarborgen. Door goed beheer zijn de totale reserves opgelopen tot zo n 600 miljoen gulden. 25 % van het jaarlijkse budget wordt besteed aan landelijke projecten via het Centraal Fonds. 75 % wordt door de desbetreffende zorgverzekeraar in de regio toegewezen.

Voor verder Informatie :

Mw mr G.C.J.M. van Hest, directeur
Tel 030 6988500
Email : info@rvvz.nl
http//www.rvvz.nl