FNV

Logo

Afbeelding

FNV bij Voorjaarsoverleg: Pleidooi loonmatiging onwaarachtig De FNV wil niet worden aangesproken op de uitkomst van CAO-onderhandelingen zolang topmanagers zichzelf verrijken en het kabinet nalaat daar maatregelen tegenover te stellen. Het pleidooi om de lonen te matigen wordt zo steeds onwaarachtiger.

Dit zei FNV-voorzitter Lodewijk de Waal aan het begin van het traditionele Voorjaarsoverleg. Sinds vanmiddag praten organisaties van werknemers en werkgevers met het kabinet over de laatste sociaal-economische ontwikkelingen.

Het overleg staat dit jaar grotendeels in het teken van de loonontwikkeling. Terwijl de FNV de zelfverrijking door topmanagers aan de orde stelt, kritiseren het kabinet en de werkgevers de loonsverhoging voor werknemers. Die bedraagt gemiddeld 4,1%.

Vorige week kondigde de FNV aan volgend jaar weer in te zetten op maximaal 4%. Gelet op de economische verwachtingen is die eis verantwoord, zo stelde De Waal. Bovendien kan in bedrijfstakken met tegenwind een lagere eis worden gesteld. Er is geen aanleiding voor paniekvoetbal, zei De Waal vanmiddag.

De FNV-voorman vindt dat het kabinet niet langer kan volstaan met vrome woorden als het gaat om de zelfverrijking door topmanagers. Die zijn er, zo blijkt uit FNV-onderzoek, minstens 12% op vooruitgegaan. Bij sommige grote bedrijven zelfs meer dan 40%.

Het kabinet kondigde onlangs een onderzoek aan. De FNV wil dat het kabinet zich daarbij niet beperkt tot onderzoek naar de hoogte van de salarissen, maar ook naar de maatregelen die mogelijk zijn. De FNV wil in ieder geval de raden van commissarissen en de ondernemingsraden daarbij betrekken.

In het CAO-overleg van 2002 wil de FNV een doorbraak forceren door afspraken te maken over een persoonlijke ontwikkelingsrekening. Een gedeelte van de loonsom wordt dan gereserveerd voor scholing en loopbaanontwikkeling. Werknemers kunnen dan met een eigen budget investeren in hun employability. In het zogeheten Kerstakkoord van 2000 spraken werknemers en werkgevers af daar meer werk van te maken.

18 juni 2001
Bijgevoegd:
FNV-bijdrage_Voorjaarsoverleg180601.rtf