Persbericht Hoofddorp, 17 mei 2001

DISCOVERY CHANNEL ADVENTURE RACE
(Europese première)

zondag 17 juni van 21.00 - 23.00u (afl. 1 + 2)
maandag 18 juni van 21.00 - 23.00u (afl. 3 + 4)

Wat voor effect heeft adventure racen op het menselijk lichaam? De meeste mensen zijn het erover eens dat je zowel fysiek als mentaal enorm sterk moet zijn om mee te kunnen doen aan een adventure race . Maar hóe sterk je moet zijn is niet bekend, en al evenmin wat het effect is van zo'n uitputtingsslag op lichaam en geest.

Om op die vraag antwoord te krijgen voorzag Discovery Channel de leden van één team van speciale meetapparatuur. Daarmee werd bijgehouden hoe hun lichaam reageerde op de inspanningen die zij leverden tijdens de Discovery Channel Adventure Race die in november 2000 werd gehouden in Canterbury, Nieuw-Zeeland.

Het team, dat meedeed onder de veelzeggende naam Science Team, bestond uit de befaamde adventure racers Ian Adamson, Robyn Benincasa, John Jacoby en Mike Kloser (Adamson, Benincasa en Kloser maakten eerder dat jaar eveneens deel uit van het winnende team van de Eco-Challenge race in Borneo). De vier moesten het zich laten welgevallen dat de camera's van Discovery hen voortdurend op de voet volgden. Bovendien hadden zij vanwege de aangebrachte meetapparatuur een extra gewicht mee te dragen van 2,3 kilo per persoon en werden zij onderweg opgehouden door de verplichte tussentijdse metingen. Het was dan ook een grandioze prestatie die het team neerzette: het 364 km lange parcours werd afgelegd in slechts vier dagen, 8 uur en 52 minuten.

De leden van de het Science Team werden zowel vóór, tijdens, als na de race onderworpen aan een aantal tests, uitgevoerd door Discovery Channel in samenwerking met FitSense, een gerenommeerd producent van ultrakleine bio-sensoren en telemetrie-apparatuur waarmee gegevens draadloos uitgewisseld kunnen worden. Ook de metingen en tests zelf waren een unicum, nooit eerder immers had men bij adventure racers een dergelijk omvangrijk en gecompliceerd onderzoek gehouden.

De FitSense sensoren registreerden tijdens de race de hartslag, de lichaamstemperatuur en de hoeveelheid slaap van de deelnemers. Verder waren er aparte tests ontwikkeld waarmee onderzocht werd hoe hun lichaam reageerde op bovenmatige inspanning, sterk uiteenlopende temperatuurverschillen en een gebrek aan slaap en voedsel. Ook werd in de gaten gehouden hoe het was gesteld met het geestelijk welzijn van de deelnemers en welke invloed de extreme omstandigheden hadden op hun realiteitszin, beslisvaardigheid en het individuele stressniveau.

De unieke gegevens van dit onderzoek worden tijdens de film uitgebreid toegelicht en maken duidelijk hoe het lichaam reageert op specifieke krachtsinspanningen. Ook komt aan de orde wat het verband is tussen de geleverde inspanningen en het incasseringsvermogen van de deelnemers.

De leden van het Science Team ondergingen de volgende tests:


· Tijdens de race droeg ieder teamlid ca. 2,3 kilo aan extra gewicht mee. Dit bestond uit sensoren en zend- en ontvangapparatuur waarmee de vitale levensfuncties in de gaten gehouden werden. Gemeten werden de lichaamstemperatuur, de ademhalingssnelheid, de werkelijke slaaptijd, het zuurstofgehalte van het bloed, de hartslag, de verbrandingssnelheid, de bloeddruk, de mate van uitdroging, en de voedingsstoffen- en stresswaarden.

· De teamleden namen een speciaal soort pil in waarmee hun lichaamstemperatuur voortdurend gemeten kon worden. De pil, oorspronkelijk ontwikkeld voor militair gebruik, bevatte een thermometer en een zendertje waarmee de gemeten temperatuurwaarden eenvoudig doorgegeven konden worden aan de ontvangapparatuur van Discovery. Als de pil via de natuurlijke weg het lichaam weer had verlaten moesten de deelnemers opnieuw een pil innemen, zodat de temperatuurregistratie ongehinderd voortgezet kon worden.

· De deelnemers droegen een klein FitSense 'horloge' waarmee de werkelijke hoeveelheid slaap geregistreerd werd. Het apparaatje meet hoeveel lichaamsbeweging er plaatsvindt en bepaalt op grond daarvan via een ingewikkeld rekenmodel hoeveel werkelijke slaaptijd er verstreken is.

· Tijdens de race werden met behulp van een prikje achter het oor bloedmonsters genomen. Analyse van deze monsters leverde gegevens op over het zuurstofniveau van het bloed.

· Gedurende de hele race werd via een over de borst aangebrachte band de hartslag gemeten.

· Aan de hand van urinemonsters werd de mate van uitdroging en het voedingsstoffenniveau vastgesteld en werd nagegaan welke invloed deze waarden hadden op de prestaties.

· Onderzocht werd in hoeverre het lichaamsuiterlijk van de deelnemers tijdens de race veranderde. Van elk teamlid werden zowel vóór, tijdens als na de race foto's genomen. Door toepassing van zogeheten morphing effecten kon vervolgens zichtbaar gemaakt worden welke uiterlijke veranderingen er tijdens de race optraden. Sommige adventure racers verliezen tijdens een race wel 9 kilo aan lichaamsgewicht.

· Vóór de race werden computerscans gemaakt van het lichaam van elke deelnemer. Zelfs de miniemste lichaamsveranderingen die optreden tijdens de race worden in beeld gebracht aan de hand van de vooraf gemaakte computerscans en de tussentijds genomen foto's.

· Elk teamlid droeg een riem waarin een zender en ontvanger aangebracht was. De gegevens van de sensoren werden verzameld door de ontvangstapparatuur in de riem en bij diverse controleposten in een laptop opgeslagen.
Uit de voorlopige resultaten blijkt met wat voor formidabele sporters we hier te maken hebben. Zij beschikken over een ongehoord uithoudingsvermogen en zijn tot grootse prestaties in staat dankzij een lage hartslag en het vermogen om de beschikbare zuurstof zo efficiënt mogelijk te gebruiken. De drie mannen van het team hadden gedurende de hele race een hartslag tussen de 100 en 110, terwijl dat van de enige vrouw, Robyn Benincasa, schommelde tussen de 120 en 130. Ian Adamson had een VO2 max waarde (de hoeveelheid zuurstof die het lichaam per minuut gebruikt) van 72 mg per minuut. Ter vergelijking: een gemiddelde man van zijn leeftijd (36 jaar) gebruikt per minuut 40 mg. Adamson's lichaam is dus in staat tot een zuurstofopname die bijna twee keer zo hoog ligt als het gemiddelde. Adamson denkt dat dit komt omdat hij voor zijn regelmatige duurtrainingen altijd hoog de bergen intrekt. Opvallend bij Mike Kloser is zijn extreem lage vetpercentage van slechts 4,5%, terwijl het voor een gezonde man van zijn leeftijd (35 jaar) gemiddeld rond de 20% bedraagt.


- Einde persbericht -

Levensbeschrijvingen Science Team leden

Ian Adamson
Ian Adamson bracht zijn jeugd door in Australië. Tegenwoordig woont hij in de Verenigde Staten, in Boulder, Colorado. Adamson is samen met Nieuw-Zeelander John Howard de enige in de wereld die de hoofdprijs van vier internationale adventure races op zijn naam schreef: de Raid Gauloises, Eco-Challenge, Southern Traverse en ESPN X-venture Race.

Adamson beschrijft zichzelf als een man "die alle sporten een beetje kan maar in geen een echt uitblinkt". Deze bescheiden karakterisering staat in schril contrast met de verbetenheid die hij aan de dag legt en die hem twee duurrecords kayakracen opleverde en een plaats in het Eco-Internet team, dat momenteel de wereldranglijst adventure racen aanvoert. Het aantal prijzen dat Adamson in de wacht sleepte is bijna teveel om op te noemen. Alleen vorig jaar al waren dat de eerste plaats in de Eco-Challenge Borneo, de tweede plaats in de Salomon X-Adventure World Cup USA, de derde plaats in de Discovery Channel / Southern Traverse Adventure Race, en de vierde plaats in de Raid Gauloises. Maar ook de jaren daarvoor behaalde hij altijd wel ergens in de wereld een eerste prijs: in 1996 was dat bij de Discovery Channel Eco-Challenge en de Southern Traverse, in 1997 bij de ESPN X-Games, in 1998 bij de HiTec Adventure Race van New York en bij de Raid Gauloises, en in 1999 bij de Raid the North Extreme in Ontario, Canada.

Robyn Benincasa
Robyn Benincasa, de enige vrouw in het Science Team, werd geboren op Long Island, New York, maar bracht het grootste deel van haar jeugd door in Tempe, Arizona, waar zij zich ontwikkelde tot een door haar tegenstanders gevreesd turnster. Tegenwoordig is zij een van de meest succesvolle vrouwelijke adventure racers ter wereld. In 1998 was zij de eerste Amerikaanse die de Raid Gauloises won en in 2000 maakte zij deel uit van het winnende team van de Eco-Challenge in Borneo.

Benincasa is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Toen zij in 1994 kennismaakte met het adventure racen, besloot zij dan ook onmiddellijk om met een uit louter vrouwen bestaand team mee te doen aan de Raid Gauloises in Borneo. Vorig jaar was een uitzonderlijk succesvol jaar voor haar: zij sleepte de eerste prijs weg in de Eco-Challenge Borneo, de tweede prijs in de Salmon X-Adventure World Cup USA, de derde prijs in de Discovery Channel / Southern Traverse Adventure Race en de vierde prijs in de Raid Gauloises.

John Jacoby
Australiër John Jacoby woont in Torquay, Victoria. Als viervoudig wereldkampioen (1985 - 1988) en zesvoudig Australisch kampioen (1985 - 1993) kayaken was hij een sterke aanwinst voor het Science Team. Verder schreef hij driemaal - in 1988, 1989 en 1993 - het Multisport wereldkampioenschap op zijn naam tijdens de Coast to Coast race van Nieuw-Zeeland.

Met de derde plaats van het Science Team in de Discovery Channel / Southern Traverse in 2000, continueerde hij zijn grote successen uit voorgaande jaren: de eerste plaats in de Eco-Challenge Maine (1995), de vijfde plaats in de Eco-Challenge British Columbia (1996), de derde plaats van de ESPN Extreme Games X-Venture Race in 1997, de tweede plaats in de Eco-Challenge Australië (1997) en Marokko (1998), en de derde plaats in de Eco-Challenge Borneo (2000).

Mike Kloser
De uit Vail, Colorado afkomstig Amerikaan Mike Kloser won tweemaal een Eco-Challenge race en staat vooral bekend om zijn prestaties als mountain biker. Zijn overwinning tijdens de wereldkampioenschappen Cross Country in 1988 in Zwitserland betekende een doorbraak in zijn carrière en vanaf dat moment verscheen hij als eerste Amerikaan veelvuldig op Europese mountain bike races en in wereldkampioenschappen. Hij leverde daarmee een belangrijke bijdrage aan de internationalisering van de mountain bike sport.

De afgelopen jaren waren bijzonder succesvol voor Kloser. Naast zijn derde plaats in de Discovery Channel / Southern Traverse Adventure Race maakte hij ook deel uit van het winnende team van de Eco-Challenge Borneo, en eindigde hij als tweede in de Salomon X-Mountain Series. In 1998 kwam hij met zijn team als eerste over de streep tijdens de Eco-Challenge in Marokko.