Gemeente Velsen

Velsen, 13-06-2001

INLOOP-PEILINGDAGEN "STAD EN MILIEU" VAN START
OP ZATERDAG 16, DINSDAG 19 EN WOENSDAG 20 JUNI A.S.
IN GEBOUW VELSERDUIN

Sinds enkele jaren werkt de gemeente, in overleg met bewoners en bedrijfsleven, stap voor stap aan een beleid dat de leefbaarheid van noordelijk IJmuiden moet verbeteren. En er is veel te doen. Er dient een veel grotere variatie te komen in het woningbestand. Zodat noordelijk IJmuiden kan concurreren met woonplekken in de omgeving en de mensen niet meer wegtrekken naar de omliggende gemeenten. Er moet verbetering aangebracht worden in de verkeersstructuur, waarbij veiligheid en bereikbaarheid gediend zijn. Er is veel openbare ruimte, maar die zou veel meer kwaliteit kunnen hebben: meer speel- en recreatiemogelijkheden en meer groen in de wijken. De winkelstructuur moet versterkt worden en er dienen meer voorzieningen te komen voor alle leeftijdsgroepen, met name voor jongeren.

Vier sleutelprojecten, één doel

In het project Stad & Milieu worden nieuwe woningplannen ontwikkeld die zoveel mogelijk rekening houden met de (geluids)overlast van de bedrijven in de omgeving. Tegelijk werken provincie en gemeenten er aan om de bestaande hinder van bedrijven zoveel mogelijk terug te dringen. De nieuwe projecten moeten samen een financiële bijdrage leveren voor het verbeteren van de openbare ruimte en aanpassing van de verkeersstructuur. De gemeente kan daarnaast subsidiegelden inzetten die zijn verkregen in het kader van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (= ISV). Met de sleutelprojecten voor Oud IJmuiden, IJmuiderstraatweg/Kanaaldijk, Moerberg- en Gijzenveltplantsoen en IJmuiden Centrum is de kiem gezaaid van de vernieuwing van noordelijk IJmuiden. Overal in noordelijk IJmuiden zal deze vernieuwing tastbaar zijn en aanknopingspunt bieden voor andere activiteiten om de leefbaarheid en vitaliteit van IJmuiden verder te versterken.

Open planproces; ontwikkeling in samenspraak met bewoners, bedrijven en andere belanghebbenden

In 1996, het moment dat het gemeentebestuur noordelijk IJmuiden, als gebied bij de overheid heeft aangemeld, is er al sprake van het project Stad & Milieu. Het vooruitzicht is dat het rijk zonodig meewerkt aan verruiming van de milieuregels als daardoor meer mogelijkheden ontstaan voor plannen die de leefbaarheid ten goede komen. Het project is goed op gang gekomen op het moment dat de gemeenteraad na een publieksbijeenkomst en een inspraakronde in 1998 de uitgangspunten voor het project heeft vastgesteld. Er is gekozen voor een open planproces, wat wil zeggen dat bij de plannen, ook al worden ze door deskundigen opgesteld, de bewoners, belanghebbenden en bedrijfsleven betrokken worden. Vervolgens is in 1999, onder andere in brainstormbijeenkomsten, bedacht waar de grootste kansen liggen om de stedelijke vernieuwing aan te pakken. In 2000 is, opnieuw na een inspraakronde, de ontwikkelingsvisie vastgesteld. Daarin zijn de zogenaamde sleutelprojecten benoemd. Per sleutelprojec! t is aangegeven wat de problemen zijn waarvoor een oplossing bedacht moet worden en welke voorwaarden er gelden bij het maken van de plannen. Wie de kaart van noordelijk IJmuiden bekijkt, ziet dat de sleutelprojecten een groot effect hebben op de uitstraling van IJmuiden. De projecten zullen als een olievlek werken voor de verdere vernieuwing van noordelijk IJmuiden.

Ontwikkelingsplan in stappen voorbereid

Met de ontwikkelingsvisie als richtsnoer is getekend aan de verschillende sleutelprojecten. Hiervoor heeft de gemeente een intentieovereenkomst gesloten met HBG Vastgoed en Dura Vermeer Stedelijke Ontwikkeling.
De eerste schetsen van de vier sleutelprojecten zijn in de maanden maart en april in een vijftal
rondetafelgesprekken besproken met de vertegenwoordigers van de wijk, waaronder ook enkele bewoners uit de wijk. Naar aanleiding van deze gesprekken zijn de plannen hier en daar aangepast of verduidelijkt.

Naar de afronding van deze fase; duidelijkheid over de veranderingen

Het resultaat wordt getoond tijdens de inloopdagen op zaterdag 16, dinsdag 19 en woensdag 20 juni a.s., zodat alle wijkbewoners en belanghebbenden kennis kunnen nemen van de plannen en er hun mening over kunnen geven. Vervolgens wordt naar verwachting in september het definitieve ontwikkelingsplan in een officiële inspraakprocedure gebracht, waarna de gemeenteraad in december het plan vaststelt. Dan wordt ook duidelijk wanneer de plannen uitgevoerd gaan worden. Er moet immers nog veel ontworpen, getekend en gerekend worden voordat de plannen helemaal rijp zijn voor uitvoering. Maar met vaststelling van het ontwikkelingsplan weet iedere betrokkene al een stuk preciezer welke veranderingen er zullen komen en wat de betekenis van de projecten voor de vernieuwing en leefbaarheid van IJmuiden is.