NED. KANKERBESTRIJDING-KWF

Toespraak uitreiking Prof. Muntendamprijs 2001 aan prof. Voute

Toespraak mr. dr. M. Oosting bij de uitreiking van de prof. dr. P. Muntendamprijs
aan prof. dr. P.A. Voûte op 16 juni 2001 te Roermond

Dames en heren,

Het bestuur van de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds heeft de Muntendamprijs 2001 toegekend aan prof. dr. P.A. Voûte. Volgende week donderdag gaat hij met pensioen. Maar tot dan is hij nog als kinderarts verbonden aan het Emma Kinderzieken-huis AMC te Amsterdam.
De Muntendamprijs die hem is toegekend is een KWF-onderscheiding voor iemand met bijzondere verdiensten voor de kankerbestrijding. De prijs is ingesteld in 1975 als blijk van waardering voor prof. dr. P. Muntendam die van 1968-1975 voorzitter was van de Stichting Koningin Wilhelmina Fonds. De prijs bestaat uit een oorkonde en een penning. Tevens mag de winnaar in overleg met het bestuur van het KWF een bedrag van f 50.000,- bestemmen voor een doel binnen de kankerbestrijding. Straks zal prof. Voûte dit doel bekend maken.

Het is de 27e keer dat de Muntendamprijs wordt toegekend. Maar het is voor het eerst, dat iemand wordt onderscheiden die ooit bestuurslid is geweest van de Vereniging Koningin Wilhelmina Fonds. Om precies te zijn van 1973-1988, waarvan de laatste vier jaar als vice-voorzitter. Ongetwijfeld is prof. Voûte een zeer verdienstelijk bestuurslid geweest, maar de verdiensten waarvoor hij vandaag de Muntendamprijs ontvangt, liggen op een geheel ander terrein, dat van jeugdkanker oftewel de kinderoncologie.

Een aantal van u herinnert zich prof. Voûte wellicht nog van de NCRV-actie 'Geven voor Leven' naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van het KWF in 1974. Vanaf die tijd is hij min of meer het boegbeeld geweest van de kinderoncologie in Nederland. In de loop der jaren werd hij van de jonge jeugdkanker-dokter tot, zoals dat wel deftig wordt gezegd, de 'éminence grise'' van de wereld van de bestrijding van jeugdkanker.
Als ik prof. Voûte zo noem, maak ik daar meteen twee kanttekeningen bij. Eén van de dingen waar prof. Voûte voortdurend op heeft gewezen, is dat de hele kankerbestrijding baat heeft bij wat bereikt wordt op het gebied van jeugdkanker. Gebleken is, dat zowel nieuwe inzichten in het ontstaan van jeugdkanker als nieuwe behandelmogelijkheden op dat terrein, ook van belang zijn voor inzicht in en behandelmogelijkheden bij kanker bij volwassenen. De wereld van de bestrijding van jeugdkanker maakt dus deel uit van de wereld van de kankerbestrijding in zijn totaliteit.

Een tweede kanttekening betreft het begrip 'éminence grise'. Die aanduiding is misschien wat minder van toepassing op iemand die ook als 64-jarige nog elk jaar minstens één marathon loopt. Waarbij hij dan in een kleine drie uur een afstand aflegt van zeg maar op en neer van Roermond naar Venlo, Sittard of Weert.
Maar 'éminence grise'is ook een soort eretitel voor iemand die al vele jaren gezaghebbend is binnen zijn werkveld. In die zin is die uitdrukking hier bedoeld. Want prof. Tom Voûte heeft een nadrukkelijk stempel gedrukt op de ontwikkeling van het gebied van de kinderoncologie, nationaal zowel als internationaal, zowel wat betreft de behandeling van jeugdkanker als ten aanzien van psychosociale aspecten van kanker op jeugdige leeftijd.

Ooit wilde Tom Voûte naar zee, maar op advies van zijn vader is hij medicijnen gaan studeren. Dankzij een stage in een kinderziekenhuis is hij in de kinderoncologie terecht gekomen. Ook daar heeft hij soms wilde zeeën moeten bevaren, maar dan meer de zeeën van al dan niet welkome publiciteit. De publicitaire golven waren soms meer dan huizenhoog en de koppen al even schuimend. De stuurmanskunst was hem waarschijnlijk aangeboren, want zonder veel averij komt Tom Voûte nu in rustiger vaarwater.

In de loop van zijn carrière heeft Tom Voûte aan veel kinderbedjes gestaan, maar ook aan de wieg van veel ontwikkelingen. Ik noemde al de actie 'Geven voor Leven'. Hij was een van de initiatiefnemers. U kent het KWF-wachtkamerblad 'OverLeven'. In het winternummer van dit jaar staat een interview met prof. Voûte. Daarin zegt hij dat 'Geven voor Leven' aanwijsbaar eraan heeft bijgedragen dat de gemiddelde genezing bij kinderkanker is gestegen van 30% in de jaren '70 tot circa 70% aan het begin van de jaren '90. Dankzij 'Geven voor Leven' zijn in ons land verder onder meer vier centra voor jeugdkanker opgericht: Rotterdam, Groningen, Nijmegen en bij het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam. Met steun van het KWF is enkele jaren geleden ook in het VU-ziekenhuis in Amsterdam een kinderoncologisch centrum gekomen.
Prof. Voûte heeft zich ingezet voor samenwerking tussen kinderoncologische centra in binnen- en buitenland bij onderzoek naar betere behandelmogelijkheden. Ook dat heeft een wezenlijke bijdrage geleverd aan de verbetering van de prognose voor kinderen met kanker.
Prof. Voûte is in 1982 door het KWF benoemd als bijzonder hoogleraar Kinderoncologie aan de Universiteit van Amsterdam; in 1992 werd hij daar gewoon hoogleraar.
Als hoogleraar heeft Tom Voûte, naast het geven van colleges, veel onderzoek gedaan, onder meer naar het ontstaan van kinderkanker. Hij heeft inzichten op dit terrein altijd vertaald in verbetering van de behandelmogelijkheden. Die verbeteringen zijn er gekomen. Prof. Voûte zelf heeft met name veel betekend voor de verbetering van de behandeling van nierkanker, bottumoren en neuroblastoom. Zoals wij allemaal weten, is nog lang niet voor alle kinderen genezing mogelijk. Betere geneeskansen waren natuurlijk één van de doelstellingen van zijn onderzoek. Maar er is nóg een aspect waar prof. Voûte zich intensief mee heeft bezig gehouden. Veel kinderen die wél genezen, betalen daar soms een hoge prijs voor in hun latere leven. Late effecten als leer- en groeistoornissen of onvruchtbaarheid bijvoorbeeld. Daarom betekent voor hem verbetering van behandelmogelijkheden naast meer kans op genezing ook minder tijdelijk of blijvend nadelige gevolgen van de behandeling. En weer zien we prof. Voûte aan een wieg staan van een nieuwe ontwikkeling. Mede op zijn initiatief is in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam de Polikliniek Late Effecten Kinderoncologie (PLEK) in het leven geroepen, met als doel studie te maken van die late effecten en hoe die te voorkomen. PLEK volgt hoe het de kinderen vergaat die voor kanker zijn behandeld. Het KWF heeft voor wetenschappelijk onderzoek in het kader van PLEK een bedrag van 4 miljoen gulden subsidie verstrekt. Een goede bestemming van onder meer giften die bij het KWF binnenkomen voor kinderoncologie.

Prof. Voûte heeft tal van wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. De meest recente parel aan de kroon van zijn wetenschappelijke werk dateert van begin dit jaar. Een wetenschappelijke publicatie van zijn opvolger prof. Caron en van dr. Versteeg, waaraan prof. Voûte had meegewerkt, werd gepubliceerd in Science, een wereldwijd toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift. Wie daarin een artikel gepubliceerd krijgt, heeft een wetenschappelijke prestatie van belang op zijn naam staan.
In het artikel wordt aangetoond dat uiteenlopende soorten kanker, toch te maken kunnen hebben met vrijwel overeenkomstige afwijkingen in het erfelijk materiaal in de kankercellen.
Dergelijke artikelen staan tegenwoordig ook op internet. En de belangstelling van de wetenschappelijke wereld was zo groot dat de computer van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, ontregeld raakte door de vele wetenschappers die het artikel gingen downloaden.
Een andere wieg waaraan prof. Voûte heeft gestaan is een internationale organisatie op het gebied van kinderkanker, de SIOP, een afkorting waarachter een fraaie Franse naam schuilgaat: de Société Internationale d'Oncologie Pédiatrique. Hij is binnen die organisatie bovendien secretaris en voorzitter geweest. De SIOP is van groot belang voor de internationale uitwisseling op het gebied van jeugdkanker.

Prof. Voûte krijgt de Muntendamprijs ook voor zijn inzet waar het gaat om psychosociale aspecten van de kinderoncologie. Ook daar heeft hij aan de wieg gestaan van een aantal ontwikkelingen. Ik noem u de Ronald McDonaldhuizen in Nederland. Het was prof. Voûte die ervoor zorgde dat dit Amerikaanse initiatief ook in Nederland werd opgepakt. U kent de Cliniclowns. Ook die zijn mede aan zijn inzet te danken. Hetzelfde geldt voor vakantiekampen voor kinderen met kanker.

Dames en heren,
prof. Voûte gaat de kinderoncologie verlaten. Hij doet dat op een moment dat nieuwe behandelmogelijkheden in zicht komen, gebaseerd op toepassing van nieuwe inzichten uit de moleculaire biologie. Hij verwacht dat dankzij die nieuwe behandelmogelijkheden de komende decennia het genezingspercentage weer verder zal toenemen. Een positieve ontwikkeling, die hij helaas van de zijlijn zal moeten volgen.
Helaas, zeker ook voor hemzelf, want zoals u in diverse interviews in kranten en tijdschriften hebt kunnen lezen, heeft het hem de laatste jaren bijzonder dwarsgezeten, dat het gemiddelde genezingspercentage voor jeugdkanker op het niveau van begin jaren '90 bleef steken. En dan weg te moeten gaan op een moment dat zich nieuwe kansen aandienen.... Ik denk dat we daarin allemaal een beetje met hem kunnen meevoelen.

Maar toch, dat er voor veel kinderen die nu kanker krijgen én voor hun ouders betere perspectieven zijn dan in de jaren '70 is mede te danken aan prof. Tom Voûte.
Het is mij dan ook een groot genoegen hem daarvoor nu de prof. Muntendamprijs te mogen uitreiken.

Mr. dr. M. Oosting,
Voorzitter Nederlandse Kankerbestrijding/KWF

16 jun 01 11:00