Persbericht

Van zand tot haaientand
Vanaf 16 juni tot en met 11 november 2001 is in het trappenhuis van Natuurmuseum Brabant de tentoonstelling 'Van zand tot haaientand' te zien. In het kader van 'Natuur op de trap' presenteren 17 leden van de afdeling Midden-Brabant van de Nederlandse Geologische Vereniging (NGV) een gedeelte van hun persoonlijke verzameling.

De vereniging
De doelstelling van de NGV is 'het wekken van belangstelling voor de geologie' en 'het bevorderen van onderling contact tussen allen die geologie als vak of liefhebberij beoefenen'. Degenen die geologie beoefenen houden zich bezig met de geschiedenis van de aarde. Hieronder vallen de gesteenten in de aardkorst, hun verspreiding en verhouding tot andere gesteenten, maar ook de fossielen en mineralen die ze bevatten. De honderd leden van de afdeling Midden-Brabant zijn zeer actief bezig met hun hobby door het zoeken, verzamelen en bestuderen van gesteenten, mineralen en fossielen. De leden van de NGV houden zich niet bezig met de commerciële waarde van vondsten, maar uitsluitend met de (wetenschappelijke) zeldzaamheid.

Relatie met Natuurmuseum
Regelmatig organiseert de afdeling Midden-Brabant (zoek)excursies, lezingen en informatieve verenigingsavonden. Deze laatste twee activiteiten vinden al zo'n 17 jaar plaats in Natuurmuseum Brabant. Om de leden de mogelijkheid te bieden iets van hun verzamelingen eens aan het publiek te laten zien, nodigde Natuurmuseum Brabant de afdeling uit een tentoonstelling te organiseren in het trappenhuis.

Bijzonderheden en pronkstukken
Een klein deel van de tentoonstelling is gewijd aan informatie over de activiteiten van de vereniging zoals zoekexcursies en lezingen. In het grootste deel van de vitrines zijn voorbeelden uit een twintigtal verzamelingen te zien. Zo is er een verzameling micromounts met kleine tot zeer kleine kristallen die alleen onder een microscoop hun fascinerende schoonheid tonen. Ook de fossiele trilobieten gevonden in Frankrijk zijn de moeite waard. Dit waren op de zeebodem levende aaseters die zo'n 250 miljoen jaar geleden zijn uitgestorven. Verder is er een bijzondere verzameling van zanden en liggen talloze fossielen uit Limburg, Engeland en Duitsland uitgestald.

Stenenspreekuur
Gedurende de eerste dag van de tentoonstelling, zaterdag 16 juni, is er een stenenspreekuur van 13.00 tot 17.00 uur. Wie thuis nog een mooie steen of een fossiel heeft liggen, kan dan bij de leden van de vereniging terecht om er meer over te weten te komen.

Natuurmuseum Brabant is gevestigd aan de Spoorlaan 434 te Tilburg, tegenover het busstation van Tilburg CS. Het museum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.