Van Hulzen pr adviseurs


Nieuwe behandeling reduceert kans herhalingsberoertes met 25 tot 50%
"Grootste vooruitgang op het gebied van beroertes ooit"

Milaan, 16 juni 2001, 27 juni 2001 - De in totaal vijf jaar durende PROGRESS studie, een baanbrekend onderzoek met ruim 6.000 beroertepatiënten, toont aan dat bloeddrukverlagende behandeling bij beroertepatiënten tot overweldigende resultaten leidt. Dit geldt zowel voor mensen met een verhoogde, als voor mensen met een normale bloeddruk. De studie is uitgevoerd door het Institute for International Health (IIH), gevestigd in Australië.

De PROGRESS studie wijst uit dat de kans op een tweede beroerte of hartaanval afneemt met 25 tot 50%. Alle patiënten zijn behandeld met de ACE-remmer Perindopril (in Nederland bekend onder de naam Coversyl), al dan niet in combinatie met Indapamide (bekend onder de naam Fludex).

Tijdens de PROGRESS studie (Perindopril pROtection aGainst REcurrent Stroke Study) is vijf jaar lang de op Perindopril gebaseerde behandeling toegevoegd aan de bestaande behandeling van beroertepatiënten. De studie toont aan dat deze therapie hartinfarcten en beroertes voorkomt bij één op de tien beroertepatiënten. De behandeling vermindert tevens het risico op ernstige complicaties na een beroerte zoals verlammingsverschijnselen en dementie. Het IIH heeft de resultaten van de studie vandaag bekendgemaakt tijdens het congres van de Europese Vereniging voor Hypertensie (ESH) in Milaan.

Het eerste commentaar van de Nederlandse Hartstichting luidt: "Met het resultaat van dit onderzoek lijkt er weer een flinke stap gezet in het voorkomen van een nieuwe beroerte bij patiënten die hierdoor al eerder zijn getroffen. In Nederland kunnen mogelijk 2.000 tot 3.000 beroertes per jaar worden voorkomen door deze therapie."

Professor Stephen MacMahon, een van de hoofdonderzoekers en verbonden aan de universiteit van Sydney in Australië: "De resultaten van onze studie bieden beroertepatiënten nieuwe kansen. Als deze behandeling wereldwijd wordt toegepast, wordt vele miljoenen beroertepatiënten onnodig lijden bespaard."

Professor John Chalmers, voorzitter van de PROGRESS studie en verbonden aan de universiteit van Sydney en aan het Royal Prince Alfred Hospital te Sydney, bestempelt de studieresultaten als de 'grootste vooruitgang op het gebied van beroertes ooit'. "Voorheen werd verondersteld dat bloeddrukverlagende medicijnen alleen nuttig zouden zijn voor patiënten met een hoge bloeddruk. We hebben nu echter bewezen dat Perindopril en Indapamide positieve effecten hebben, niet alleen voor patiënten met een hoge bloeddruk, maar ook voor de vele malen grotere groep patiënten met een normale bloeddruk. Meer dan tweederde van alle beroertes komt voor bij mensen die, volgens de standaard van de WHO, geen last hebben van hoge bloeddruk.

Bloeddrukverlagende medicijnen worden nu slechts verstrekt aan een kleine groep beroertepatiënten. Het is echter van belang deze medicijnen te verstrekken aan alle beroertepatiënten, onafhankelijk van hun leeftijd, bloeddruk en los van de verdere behandeling die zij ondergaan", aldus MacMahon. "Deze resultaten zijn uitzonderlijk en hebben betrekking op een grote groep patiënten. Bovendien zijn de bijwerkingen van de in PROGRESS gebruikte behandeling nihil." Tot nu toe werden beroertepatiënten uitsluitend behandeld met aspirine. Voor patiënten met een hersenbloeding was voorheen geen effectieve behandeling beschikbaar. De op Perindopril gebaseerde behandeling doet bij 50% van deze patiënten de kans op een tweede beroerte afnemen.

Volgens de statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overlijden jaarlijks ongeveer 5 miljoen mensen aan een beroerte en lijden tenminste 15 miljoen mensen aan de gevolgen van een niet-fatale beroerte. Ongeveer één op de vijf overlevenden krijgt binnen vijf jaar een tweede beroerte of een hartaanval.

De PROGRESS studie is uitgevoerd door een onafhankelijke groep medische onderzoekers in 172 ziekenhuizen in Europa, Azië, Australië en Nieuw Zeeland. De studie is gesubsidieerd door medische onderzoekscentra in Australië en Nieuw Zeeland en de Franse pharmaceutische onderneming Servier Group. In de meeste landen van de wereld zijn Perindopril en Indapamide geregistreerde geneesmiddelen voor de behandeling van hoge bloeddruk.

Voor meer informatie of het aanvragen van interviews kunt u contact opnemen met:
Van Hulzen Public Relations Adviseurs,
Marlies van der Hout, tel. 071 560 20 60, fax. 071 560 20 20, e-mail: hout@hulzen.nl

Meer informatie is beschikbaar op www.e-progress.org. Op deze website vindt u het persbericht met de resultaten van de PROGRESS Studie, achtergrondinformatie en fotomateriaal.