Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Standaardsystematiek voor kostprijsberekening in de welzijnssector

15 juni 2001

Welzijnsorganisaties sluiten steeds vaker contracten af met gemeenten of andere financiers over te leveren diensten. Hiervoor is inzicht in de kosten van deze diensten noodzakelijk. In de brochure Kostprijsberekening staat een algemene systematiek beschreven voor het berekenen van kostprijzen van diensten en activiteiten. Dit kostprijsberekeningsmodel is ontwikkeld door de ondernemers-organisatie voor welzijn, hulpverlening en opvang / VOG en het Centrum voor Bedrijfstakinformatie van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW.

Kostprijsberekening als instrument voor welzijnsorganisaties Tot voor kort ontbrak er een eenduidige systematiek waarmee de welzijnssector inzicht kon krijgen in gemaakte of te verwachten kosten van de diensten die welzijnsorganisaties leveren. Om deze reden hebben VOG en NIZW een dergelijke systematiek ontwikkeld. Daarbij is ingespeeld op de wensen van betrokkenen (uitvoerende organisaties, financiers, en beleidsmakers) en rekening gehouden met de ontwikkelingen binnen de verschillende deelsectoren. Met dit nieuwe kostprijsberekeningsmodel hebben welzijnsorganisaties een instrument in handen om inzicht te krijgen in wat de kosten van hun diensten zijn en uit welke elementen deze kosten bestaan. Dit inzicht vormt de basis voor onderhandelingen over contractfinanciering, maar kan ook gebruikt worden om het budget te beheren en een begroting op te stellen.

Landelijk beeld
Het ontwikkelde kostprijsberekeningsmodel sluit aan op de landelijke standaarden voor informatievoorziening zoals die in het Gemeenschappelijk Informatiemodel Welzijn (NIZW, 2001) en de Dienstenindeling Welzijn (NIZW, 2001) beschreven staan. Het gebruik van dit standaard rekenmodel biedt verschillende voordelen. Het maakt het mogelijk landelijk gegevens van organisaties te bundelen en een beeld te geven van welke diensten de welzijnssector levert en welke kosten daaraan verbonden zijn. Het standaardmodel biedt tevens de mogelijkheid om bedrijfsspiegels samen te stellen waarmee welzijnsorganisatie in staat gesteld worden zich te vergelijken met collega-instellingen.

Doelgroep
De brochure Kostprijsberekening is bedoeld voor management en budgetverantwoordelijken bij welzijnsinstellingen. Voor overheden, beleidsmakers en financiers geeft de brochure inzicht in de te hanteren berekeningswijzen. Voor steunfuncties en adviseurs biedt het een houvast voor organisatieverbetering en ondersteuning van het management.

Aanzet tot nadere uitwerking
De ontwikkeling van dit kostprijsberekeningsmodel maakt onderdeel uit van een reeks activiteiten gericht op de verbetering van bedrijfsvoering en beleidsvoering binnen de sector welzijn en jeugdzorg. In combinatie met de standaard voor dienstenindeling wordt dit algemene model verder uitgewerkt naar deelsectorspecifieke toepassingen. Zo heeft de Federatie Opvang deze gegevens gebruikt en verwerkt in Kostprijsberekeningen van basisvoorzieningen van de Maatschappelijke Opvang en Vrouwenopvang; binnen de deelsector Welzijn Ouderen is door de VOG van het model gebruik gemaakt bij het beschrijven van de producten.

Bestellen
Kostprijsberekening. Een model voor de welzijnssector (48 blz.) is geschreven door Pieter Jans. De publicatie kost f 29,50. ISBN 90-5050-894-4 en bestelnummer E 13040. De publicatie is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07,
fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Contact
Afdeling Verkoop, e-mail: bestel@nizw.nl

Laatste update: 15 juni 2001