Productschappen Vee, Vlees en Eieren

Persbericht 32, 15 juni 2001

PVE waarschuwen dringend voor overbrenging varkenspest uit Spanje

Vanwege de recente uitbraak van klassieke varkenspest in Spanje doen de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) een klemmende oproep aan alle toeristen en anderen die Spanje bezoeken de grootst mogelijke waakzaamheid te betrachten om te voorkomen dat zij op een of andere wijze het zeer besmettelijke virus naar Nederland overbrengen.

De verspreiding van de ziekte kan direct of indirect plaatsvinden. Direct bijvoorbeeld via contacten met dieren of via kleding, schoeisel, auto's, caravans of andere transportmiddelen. Indirect kan dat via de lucht. De productschappen dringen er met name om die reden dringend op aan geen etenswaren uit Spanje mee te brengen. Het is bepaald ook geen overbodige luxe om na vertrek uit Spanje auto of caravan goed te reinigen.

De PVE gaan er van uit dat de nationale overheid de controles op reizigersverkeer van personen afkomstig uit Spanje, in het bijzonder op luchthavens, in dezelfde zin tot het uiterste zullen aanscherpen.

Er zij overigens op gewezen dat de ziekte zelf, evenals de consumptie van vlees van besmette dieren geen enkel risico vormt voor de mens.