Nederlandse Vereniging van journalisten

Kabelkrantbedrijven failliet

De arrondissementsrechtbank in Alkmaar heeft op 30 mei het faillissement uitgesproken over de HANMC-groep, bestaande uit de kabelkrantbedrijven Holland Advertising Nieuwe Media (HANM) en Nieuwe Media Combinatie (NMC).

In afwachting van een snelle doorstart bleven de medewerkers aanvankelijk aan het werk. Inmiddels heeft curator mr. A. Moeijes hen gelast hun werkzaamheden te staken. Desalniettemin is Henk Belderok, coördinator van de groep fotografen en videografen binnen het bedrijf, gematigd positief over een voortzetting. 'Als algemeen directeur Adriaan Timmering vanmiddag een bedrag van vier miljoen gulden bij elkaar heeft, heeft hij aan het eind van de dag het personeel ingelicht. We maken goede producten. Er zal alleen een goed gesprek moeten plaatsvinden hoe het verder moet.'
Belderok hield er geen rekening mee dat de curator het personeel alsnog naar huis stuurde. 'Ik dacht dat het een technisch faillissement betrof, waarbij de gelegenheid wordt geboden om een doorstart te maken.' Volgens de curator duurde het echter te lang en liepen de kosten steeds meer op.

Kabelkranten
De elektronische uitgeefbedrijven geven ongeveer vijftig kabelkranten uit in een groot deel van het land, met een gezamenlijke dekking van 2,2 miljoen huishoudens. De groep telt 275 medewerkers, onder wie bureau- en eindredacteuren, fotografen en videografen. De redacties zijn gevestigd in zeven regiokantoren, terwijl de productiebedrijven in Den Helder zijn gecentraliseerd. Vorig jaar verkocht Wegener de kabelkranten in Gelderland en Brabant aan NMC, waardoor een aantal medewerkers meeverhuisde naar de nieuwe werkgever. Het afgelopen jaar werd vergeefs gezocht naar een nieuwe financiële partner naast Timmering Beheer en Wegener. De groep raakte in de problemen toen eind jaren '90 werd besloten het accent te verleggen van de traditionele kabelkrant naar special interest programma's via televisie, teletekst en internet. Dit vergde forse investeringen, en onlangs haakte de laatste beoogde geldschieter af. Eind mei werd uitstel van betaling aangevraagd. Algemeen directeur Adriaan Timmering was toen nog optimistisch over een mogelijke doorstart onder een nieuwe naam, hoewel op dat moment niet bekend was of kabelexploitanten en service providers medewerking zouden verlenen. NVJ-secretaris Yvonne Dankfort heeft de redacteuren schriftelijk uitgenodigd voor een ledenraadpleging.