LANDELIJK BUREAU HUMANITAS

Humanitas mist menselijkheid in kabinetsbeleid t.a.v. ama's

Persbericht

Amsterdam, 15 juni 2001

Humanitas mist menselijkheid in kabinetsbeleid ten aanzien van minderjarige asielzoekers

Humanitas onderschrijft de kritiek van haar werkstichting SAMAH op het nieuwe beleid ten aanzien van alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama) van staatssecretaris van Justitie Kalsbeek. In het debat in de vaste Kamercommissie voor Justitie van afgelopen dinsdag ging het over terugdringen van aantallen en over het verscherpen van procedures. Het humane aspect ontbrak daardoor. De staatssecretaris en de woordvoerders van de politieke partijen gingen in het debat voorbij aan de welzijnsbelangen van de jongeren die terecht verblijf in Nederland aanvragen. Centraal in het debat stond de terugkeer van ama's naar het land van herkomst. Voor veel jongere asielzoekers is terugkeer echter geen realistische optie. De praktijk wijst uit dat deze groep steeds meer een beroep doet op het aanbod van maatschappelijke organisaties, waaronder Humanitas. De overheid gaat eraan voorbij dat er reeds 25.000 alleenstaande jonge asielzoekers in Nederland verblijven. Het beleid moet er dan ook vooral op gericht worden deze groep in onze multiculturele maatschappij te integreren.

Humanitas is verder bang dat het voorgestelde beleid er alleen maar toe zal leiden dat meer ama's in een isolement of in het illegale circuit terechtkomen. Een ander perspectief wordt hen in Nederland immers niet geboden. Dat is dan weer koren op de molen van degenen die de instroom van asielzoekers willen beperken. Op deze cynische wijze creëert de staatssecretaris haar eigen gelijk. Daar waar de rijksoverheid haar verantwoordelijkheid laat liggen, hebben maatschappelijke organisaties en lagere overheden aangegeven dat zij zich wel iets gelegen laten liggen aan de ama's. Humanitas zet zich onder meer in voor organisaties die ama's daadwerkelijk helpen, zoals SAMAH. Daarnaast organiseren afdelingen van Humanitas ama-wegwijsprojecten, gastouderprojecten, vakantieweken en projecten voor de ondersteuning van jonge asielzoekers boven de achttien jaar. Alleen op deze wijze kan een samenleving ontstaan waarin plaats is voor iedereen en waarin mensen verantwoordelijkheid willen nemen voor zichzelf en voor anderen.

Humanitas pleit er ten slotte voor dat individuele asielzoekers ook individueel beoordeeld worden. Nu dreigt het gevaar dat groepen kinderen collectief worden teruggestuurd zonder dat voldoende beoordeeld is in hoeverre het individuele kind als vluchteling aangemerkt kan worden. Humanitas is geschokt door de uitspraak van de staatssecretaris in het debat dat haast geen enkele ama aanspraak kan maken op asiel in Nederland. Met deze uitspraak gaat zij voorbij aan het feit dat de grootste groep ama's afkomstig is uit landen waar gewapende conflicten zijn en waarvandaan voormalig kindsoldaten en getraumatiseerde jongeren weggevlucht zijn.