Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Afdeling Communicatie, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 15 juni 2001


Eerste vrouwelijke hoogleraar voortplantingsgeneeskunde

MW. DR. D.D.M. BRAAT BENOEMD TOT HOOGLERAAR /AFDELINGSHOOFD OBSTETRIE EN GYNAECOLOGIE AAN DE KU NIJMEGEN

Mw. dr. D.D.M. Braat is met ingang van 1 juni 2001 benoemd tot hoogleraar aan de Faculteit der Medische Wetenschappen/UMC St. Radboud met als leeropdracht Obstetrie en Gynaecologie, alsmede Voortplantingsgeneeskunde.Tevens is zij benoemd tot hoofd van de afdeling Obstetrie en Gynaecologie.
Prof. Braat is sinds 1996 verbonden aan het UMC St. Radboud als universitair hoofddocent Fertiliteit/Endocrinologie. Zij is in Nederland het eerste vrouwelijke afdelingshoofd Obstetrie en Gynaecologie en de eerste vrouwelijke hoogleraar in de Voortplantingsgeneeskunde.
Haar onderzoek blijft gericht op verbetering van de kans op zwangerschap, waarbij tegelijkertijd de verdere terugdringing van het aantal meerlingzwangerschappen niet uit het oog verloren wordt.

Curriculum
Diderika Dorothea Maria Braat (Nieuwer-Amstel 1954), doorliep het Keizer Karel College te Amstelveen, studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam en promoveerde er in 1992 op het proefschrift Multiple pregnancies in pulsatile GnRH treatment.

Mw. Braat werkte van 1984 - 1988 als arts-assistent in opleiding op de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het Academisch Ziekenhuis van de Vrije Universiteit Amsterdam (AZVU). Daarna werkte ze een jaar in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam en twee jaar als fellow op de onderafdeling voortplantingsendocrinologie en vruchtbaarheidsonderzoek van het AZVU. Daar was dr. Braat in 1991-1992 en in 1993 ook plaatsvervangend hoofd van het IVF-centrum. Van juni 1992-1993 verbleef ze vanwege een fellowship in Reproductive Endocrinology in Londen. Van 1993-1996 was ze universitair docent en hoofd van het IVF-team van het Academisch Ziekenhuis Rotterdam/Dijkzigt. In 1996 kwam dr. Braat naar Nijmegen, waar ze haar specialisme, het fertiliteitsonderzoek, verder kon uitbouwen.