Partij van de Arbeid

Persbericht

PvdA Eurodelegatie

Brussel/Den Haag 12 juni 2001

PvdA Conferentie 'Roma en Sinti, burgers van Europa'

Over de uitbreiding van de EU en de gevolgen voor Roma en Sinti

De penibele situatie van Roma en Sinti in de aanstaande uitbreidingslanden van de Europese Unie is op dit moment nog erg onderbelicht. Het is van belang om meer inzicht te krijgen in hun situatie en die problematiek hoger op de politieke agenda te krijgen. Daarom organiseert de PvdA Eurodelegatie op vrijdag 15 juni 2001 de conferentie 'Roma en Sinti, burgers van Europa'.

Aan de bijeenkomst wordt onder anderen deelgenomen door de PvdA Europarlementariƫrs Max van den Berg, Jan Marinus Wiersma en Joke Swiebel, PvdA Tweede-Kamerlid Nebahat Albayrak, Lalla Weiss van de landelijke Roma en Sinti organisatie, Josephine Verspaget van de Raad van Europa en Rudko Kawczynski van het Roma National Congress.

Door de uitbreiding van de Unie wordt de politieke druk op Midden- en Oost-Europese landen verhoogd om mensenrechten te respecteren en daadwerkelijk iets te doen aan het verbeteren van de leefomstandigheden van Roma en Sinti. Tegelijkertijd neemt de zorg voor een grote toeloop van Roma en Sinti naar West-Europa na de uitbreiding toe. Echter, als een verbetering van de positie van deze groepen in Midden- en Oost-Europa gerealiseerd wordt, zou deze zorg wel eens ongegrond blijken te zijn. Tijdens de conferentie besteedt men ook aandacht aan de positie van Roma en Sinti in West-Europa en dan met name in Nederland. Jan Marinus Wiersma schreef een speciale notitie, die dient ter inhoudelijke ondersteuning van deze activiteit.

De Conferentie wordt op vrijdag 15 juni van 13.00 tot 17.00 uur gehouden in Cultuurfabriek Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam. Iedereen die interesse heeft in het onderwerp is van harte uitgenodigd deel te nemen aan de discussie.