Provincie Drenthe

Provincie evalueert groene instellingen

Assen, 15 juni 2001
Persberichtnummer 01-053



Binnenkort start de provincie met een evaluatie van drie instellingen die zich bezighouden met natuur en milieu. De organisaties ontvangen jaarlijks een subsidie van de provincie Drenthe. Met de evaluatie wil de provincie de doelmatigheid van de verstrekte subsidies nagaan. Het adviesbureau Berenschot zal de evaluatie uitvoeren in opdracht van de provincie Drenthe.

De drie organisaties die in het kader van de evaluatie nader worden bekeken zijn de Milieufederatie Drenthe (MFD), het Consulentschap Natuur- en Milieu Educatie (CNME) en Landschapsbeheer Drenthe (LD). De evaluatie van de zogenaamde 'groene' instellingen is een direct gevolg van de evaluatie van alle door de provincie gesubsidieerde instellingen. Eerder zijn daarom de welzijnsinstellingen geëvalueerd. Daartoe werd vorig jaar al besloten. De opzet van de evaluatie van groene instellingen is dan ook identiek aan de eerdere evaluatie van het welzijnsbeleid. Wel zal bij deze beoordeling worden gekeken naar de specifieke situatie van MFD, CNME en LD.

Tijdens de evaluatie spelen twee vragen een rol. Eerst wil de provincie een goed overzicht van de taken die de organisaties uitvoeren. De evaluatie moet antwoord geven op de vraag in hoeverre deze activiteiten sporen met het provinciale beleid.

De tweede vraag gaat over de doelmatigheid van de subsidies. Het gaat daarbij niet alleen over de het functioneren van de instellingen, maar ook over de resultaten van de activiteiten. Met de evaluatie houdt de provinciale organisatie zichzelf eveneens een spiegel voor. Als onderdeel van de doelmatigheid wordt eveneens gekeken naar de rolverhoudingen tussen de provincie aan de ene kant en de instellingen aan de andere kant.

Bij het evaluatieonderzoek zullen ook klanten van de instellingen worden benaderd. De uitkomsten van de evaluatie moeten leiden tot aanbevelingen per instelling. De verwachting is dat de evaluatie in september of oktober zal zijn afgerond, zodat in het najaar gesprekken kunnen plaatsvinden met de betrokken organisaties over de uitvoering van de aanbevelingen.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl