Het IAC viert 50-jarig bestaan en integratie in Wageningen UR

Het Internationaal Agrarisch Centrum (IAC) is per 1 juni 2001 deel geworden van Wageningen Universiteit en Research Centre. Het IAC verzorgt sinds 50 jaar trainingen op het gebied van landbouw, voeding en voedselkwaliteit en beheer van natuurlijke hulpbronnen. Het trainingsprogramma is gericht op specialisten uit landen in ontwikkeling en landen in Midden- en Oost-Europa. Het 50-jarig bestaan en de integratie worden gevierd met een feestelijk congres getiteld Coping with complexity in rural development op 15 juni. Het gebouw aan de Lawickse Allee is voor de feestelijkheden versierd met een grote rode strik.

De integratie tussen Wageningen UR en het IAC is de eerste van een reeks binnen het hoger internationaal onderwijs. Andere IO instellingen werken ook aan een dergelijke integratie, bijvoorbeeld het ISS met de Universiteit van Utrecht en ITC met de Universiteit van Twente.
In Wageningen is het proces betrekkelijk snel doorlopen omdat de partners elkaar zien als een aanvulling op hun werkvelden. Over en weer werden al jaren deskundigen ingezet in projecten en bij trainingen. Het IAC voert geen wetenschappelijk onderzoek uit en verleent geen academische graad. Wageningen Universiteit biedt wel engelstalige MSc programma's.

Per jaar doorlopen zo'n 400 cursisten een training bij het IAC in Wageningen terwijl het IAC ook elders in de wereld seminars of (opfris)cursussen organiseert. Het IAC heeft sinds haar oprichting circa 13.000 cursisten opgeleid. Deelnemers aan IAC cursussen zijn de zgn. "mid-career professionals" met minimaal een BSc. opleiding en een aantal jaren werkervaring. Omdat het niveau van technische scholing in de ontwikkelingslanden steeds hoger is komen te liggen, worden de cursussen steeds meer gericht op aspecten van management. Van de cursisten is 35 % vrouw en komt tweederde uit een land waar Minister Herfkens de hulp op concentreert. De laatste jaren stijgt het aantal deelnemers uit Midden- en Oost-Europa (circa 20% in 2001)

De netwerken en kennis over plattelandsontwikkeling en toetreding van de pre-accessie landen tot de EU die het IAC inbrengt, versterkt Wageningen UR op de internationale markt. De 40 wetenschappelijk medewerkers van het IAC zijn om voeling te houden met de praktijk docent en adviseur bij projecten tegelijk. Het IAC heeft een lange traditie van intensieve relaties met organisaties als FAO, de Wereldbank en de koepel van grote instellingen voor landbouwkundig onderzoek (CGIAR). Naast deelname in vele internationale netwerken ontwikkelt en onderhoudt het IAC ook diverse informatie systemen. Voorbeeld daarvan is WISARD, waarin gegevens van duizenden agrarische projecten via internet toegankelijk zijn.

De integratie en het 50-jarig bestaan worden gevierd met een congresdag: Coping with complexity in rural development. De opening zal plaatsvinden onder de muzikale klanken van Jaap Dekker, die ook een workshop zal verzorgen over complexe systemen in de muziek. Het geheel staat in het teken van de "Open Space" methode, waarbij de circa 250 deelnemers zelf de agenda van workshops zullen bepalen. Het congres wordt aangeboden door het Ministerie van LNV, waarvan het IAC tot de integratie onderdeel was. Rond 17.00 uur zal Minister Laurens-Jan Brinkhorst een afsluitende toespraak houden. Tevens reikt hij de prijs uit voor "Innovatieve plattelandsontwikkeling". Deze prijs is door het IAC ingesteld om een oud-cursist te eren die zich onderscheiden heeft door een uitzonderlijke bijdrage aan de ontwikkeling van het platteland in het land van herkomst. Dit jaar wordt de prijs uitgereikt aan Dhr. Prakash Anandrao Patil uit India.


** Einde persbericht**
De pers is van harte uitgenodigd deel te nemen aan het congres. Graag wel even aanmelding vooraf. Er worden foto's gemaakt van de hoogtepunten van het congres en de ceremoniële overdracht van het IAC aan Wageningen UR. Foto's kunt u na 20 juni opvragen of downloaden van onze internetsite: www.iac.wageningen-ur.nl
Voor informatie, ook over het programma op 14 en 15 juni: Ir Monique Montenarie, tel. (0317) 49 53 54 of (0317) 49 54 95; faxnummer (0317) 49 53 95.