STUURGR. EXP. VOLKSHUISVESTING

Daling in bouwproductie woonzorgcomplexen

Daling in bouwproductie woonzorgcomplexen

Rotterdam/Utrecht, 15 juni 2001
Uit recente onderzoeksgegevens blijkt dat de bouwproductie van zogeheten woonzorgcomplexen sinds 1997 terugloopt. In de topjaren 1995, 1996 en 1997 werden er 5 à 6000 woningen per jaar gerealiseerd. Vanaf 1998 is er sprake van een neergaande lijn, die resulteert in circa 2500 nieuwe woningen in 2000 en 2001. Deze teruggang heeft negatieve gevolgen voor de bestrijding van de wachtlijsten in de zorg.

Woonzorgcomplexen worden door steeds meer ouderen gezien als een aantrekkelijk alternatief voor opname in een verzorgingshuis. Men woont zelfstandig maar kan wel een beroep doen op zorg als dat nodig is. Woonzorgcomplexen kunnen zo de druk op intramurale voorzieningen verminderen.

In 1998 is er in opdracht van de ministeries van VROM en VWS een landelijke inventarisatie verricht naar woonzorgcomplexen. De SEV en onderzoeksbureau RIGO hebben toen een databestand opgebouwd van 700 woonzorgcomplexen. Dit bestand is in het eerste kwartaal van 2001 in opdracht van het Innovatieprogramma Wonen en Zorg (IWZ) geactualiseerd en uitgebreid met de jaren 1999, 2000 en 2001.
In samenwerking met de brancheorganisaties Aedes en Arcares van respectievelijk de woningcorporaties en de verzorgings- en verpleeghuizen zijn alle corporaties en zorginstellingen opgeroepen hun nieuwe complexen te melden en de al bekende gegevens zo nodig te corrigeren. Deze update van het databestand laat duidelijk de daling in de bouwproductie zien.

Het geactualiseerde bestand omvat nu 1000 woonzorgcomplexen, waarvan zo'n 600 ook 24 uurs-zorggarantie bieden. Geïnteresseerden kunnen het geactualiseerde bestand raadplegen via de website van het Innovatieprogramma Wonen en Zorg (www.iwz.nl).

Om de neergaande trend in de bouw van woonzorgcomplexen om te buigen zijn Aedes en Arcares, in samenwerking met de brancheorganisaties van de thuiszorgorganisaties en welzijnsinstellingen (respectievelijk de LVT en de VOG) de 'ProjectImpuls voor wonen met zorg en welzijn' gestart. Deze impuls beoogt de aangesloten leden te faciliteren in het versneld produceren van nieuwe, zelfstandige woningen met aanvullende dienstverlening rond zorg en welzijn. De ambitie is om 6000 van deze woonzorgwoningen per jaar te realiseren.

Het Innovatieprogramma Wonen en Zorg is een gezamenlijk programma van de SEV en het NIZW, bedoeld om een bijdrage te leveren aan het ontwikkelen van nieuwe combinaties van wonen, zorg en welzijn.

NOOT VOOR DE REDACTIE (