PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 15 JUNI 2001

Vlaamse regering ratificeert Verdrag van Kyoto

De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams Milieu- minister Vera DUA principieel ingestemd met de ratifica- tie van het Verdrag van Kyoto. Dit verdrag bepaalt dat de industrielanden de uitstoot van broeikasgassen moeten reduceren met 5,2 % tegen 2010 t.o.v. 1990. De Europese Unie aanvaardde een reductie van 8 procent en België een van 7,5 procent. Met deze ratificatie is Vlaanderen één van de koplopers rond het onderschrijven van de doelstel- lingen inzake het terugdringen van broeikasgassen.

De uitstoot van broeikasgassen per hoofd van de bevolking in Vlaanderen behoort tot de hoogste ter wereld.

In het kader van het verdrag van Kyoto heeft de Vlaamse regering al een "Taskforce Klimaatbeleid Vlaanderen" opgericht. De opdracht van de taskforce bestaat uit vol- gende punten: - voorbereiden, ontwikkelen en uitvoeren van een proac- tief Vlaams klimaatbeleid voor de volgende broeikasgas- sen: CO2, CH4, N2O, PFK's, HFK's en SF6; - het evalueren van de resultaten van de CO2-REG-werk- groep; - opmaken van een 'Klimaatbeleidsplan Vlaanderen' en de inschatting van de menselijke en financiële middelen om een efficiënte uitwerking ervan te garanderen; - de opmaak en uitvoering van een Nationaal Klimaatplan procesmatig opvolgen en bijsturen in functie van de specifieke noden van Vlaanderen; - rapporteren van de vastgestelde vooruitgang aan de Vlaamse regering op basis van een betrouwbare monitoring; - voorbereiding Vlaams beleidsstandpunt rond het natio- naal en internationaal klimaatbeleid.

Aan de werkgroep zal ook gevraagd worden om concrete acties uit te werken om de engagementen uit het verdrag van Kyoto in de praktijk om te zetten.

De ratificatie van het Kyoto-verdrag door de Vlaamse regering past volledig in het akkoord dat vorige week op de Europese Raad voor Leefmilieu werd afgesloten. De ratificatie van het Kyoto-verdrag door alle Europese lid- staten zal op vlak van leefmilieu een prioriteit zijn tijdens het Belgische voorzitterschap.

Het principieel goedgekeurde voorontwerp van decreet zal nu voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.

persinfo : Ann Bats, woordvoerder van minister Dua - tel. (02) 553 27 81 e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be