SP

SP fel tegen kinderclub 'Subs'van de Marine

SP fel tegen kinderclub 'Subs' van de Marine

Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel is het onverantwoord dat de afdeling Werving en Selectie van de Marine zijn aandacht richt op 12-jarigen. Het Kamerlid meent dat kinderen de achterliggende bedoeling van zo'n kinderclub onvoldoende kunnen doorzien. Eerder al fulmineerde Van Bommel tegen de MBO-opleiding van Defensie die 16-jarige jongeren via een oriëntatiejaar in een opleidingstraject probeert te krijgen. Van Bommel vraagt zich bovendien af welke samenwerking Defensie met de Belastingdienst is aangegaan om de jongeren op te sporen. Het is volgens hem niet uitgesloten dat de Registratiekamer, die toeziet op de privacy, zich tegen een dergelijke samenwerking zal verzetten. Van Bommel meent dat de oprichting van de kinderclub geen uitkomst zal bieden om het ernstige wervingsprobleem waar Defensie mee kampt het hoofd te bieden en dringt er bij de staatssecretaris op aan om alsnog het ambitieniveau van de Nederlandse krijgsmacht ter discussie te stellen. Hij stelt hiertoe de volgende vragen:


1. Kent u het bericht 'Marine jaagt op jeugd'(AD, 14/6/01)?
2. Waarom richt de afdeling werving en selectie van de Koninklijke Marine de aandacht al op 12-jarigen terwijl jongeren pas op 17-jarige leeftijd voor een opleiding bij de krijgsmacht in aanmerking komen?
3. Hoeveel kinderen hebben zich inmiddels als lid gemeld bij de kinderclub 'Subs'?

4. Bent u van mening dat kinderen van 12 jaar de achterliggende bedoeling van de jeugdclub 'Subs', te weten het werven en selecteren van rekruten voor de krijgsmacht, kunnen doorzien? Indien ja, waarop baseert u dat?
Indien neen, waarom vindt u een dergelijke werkwijze, gezien de jonge leeftijd waarop de Marine mikt, wel verantwoord?
5. Welke samenwerking met de Belastingdienst streeft Defensie na om jongeren al op 12-jarige leeftijd te kunnen benaderen? Is er over die samenwerking afstemming geweest met de Registratiekamer om overtreding van bepalingen inzake de privacy te voorkomen?

6. Worden opleidingen bij Defensie lichter gemaakt omdat deze momenteel onredelijk zwaar zijn of is dit slechts bedoeld om meer jongeren de eindstreep van de opleiding te laten halen?
7. Deelt u de mening dat ook de oprichting van 'Subs'geen uitkomst zal bieden om het wervingsprobleem het hoofd te bieden en dat uiteindelijk het ambitieniveau van de krijgsmacht ter discussie zal moeten worden gesteld.