Gemeente Leeuwarden

Gezamenlijke reactie op Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening ¦ Archeologisch onderzoek in Zuiderburen ¦ Veiligheidsplan dak- en thuislozenopvang ¦ Leeuwarden ontwikkelt zich als sportstad ¦ Parkeertarieven per 1 januari Euro-proof ¦ Restauratie Stadhuis komt in zicht ¦ Nieuwe riolen en bezinkbassin in Goutum ¦ Uitbreiding blauwe zone


Archeologisch onderzoek in Zuiderburen

Zoals in elke nieuwbouwwijk waarbij platteland voorgoed verloren gaat voor de bouw van woningen, zal er ook in Zuiderburen-oost archeologisch onderzoek worden gedaan. Het bureau RAAP uit Leeuwarden gaat deze onderzoeken doen in nauw overleg met de provinciale archeoloog.

(besluit 5 juni)

Veiligheidsplan dak- en thuislozenopvang

De gemeente heeft samen met politie, justitie en instellingen een veiligheidsplan gemaakt met name gericht op de veiligheid rondom de dagopvangvoorzieningen. Hierin staan maatregelen en onderlinge afspraken. Deze zijn gericht op het beheersbaar maken van de overlast op straat die wordt veroorzaakt door dak- en thuislozen.

Voor de groep dak- en thuislozen worden aan de Zuidergrachtswal en de Tuinen nieuwe dagopvangcentra gerealiseerd. Het is vooralsnog de bedoeling deze centra door de week te openen van 10:00 tot 17:00 uur. Zowel op de Tuinen als op de Zuidergrachtswal zullen zes vaste beroepskrachten werkzaam zijn. Hiervan zijn minimaal drie tijdens de openingstijden aanwezig.

Mensen die toegang willen krijgen tot de opvang moeten in het bezit zijn van een pasje. Een belangrijke huisregel is dat het niet is toegestaan om zowel tijdens als buiten de openingstijden in de directe omgeving van het pand rond te hangen. De medewerkers van de dagopvang zien hier op toe.

De politie draagt er zorg voor dat gestructureerd, in principe dagelijks, inzet wordt gepleegd om overlast op straat door dak- en thuislozen aan te pakken.

Als aanvullende schakel tussen politie en burgers wordt de mobiele overlasttelefoon ge o ntroduceerd. Deze telefoon is van 9:00 tot 18:00 uur bereikbaar.

Als overlast wordt ervaren in de directe omgeving van de dagopvang dan kan met dit hier melden.

In juli wordt de Algemeen Plaatselijke Verordening aangescherpt om beter op te kunnen treden tegen overlastgevend gedrag op straat. Tegelijkertijd zal ook een versnelde administratieve procedure in werking treden waardoor overtreders sneller voor het gerecht komen.

(besluit 5 juni)

Leeuwarden ontwikkelt zich als sportstad

In de concept kadernota Sport 2001-2005 worden belangrijke nieuwe ontwikkelingen in de sportsector genoemd:

Er komt een haalbaarheidsonderzoek naar een openlucht zwembad bij de Blauwe Golf. Een nieuw 25-meter wedstrijdbad op het sportconcentratiegebied Kalverdijkje vervangt het huidige bad dat zal worden afgebroken. Een nieuwe wedstrijdhal op een nieuwe plaats vervangt de huidige sporthal. Er wordt gewerkt aan een jaarlijks wielerfestijn (beroepsronde van Friesland). Er komt een jaarlijks huldigingsfeest voor succesvolle sporters.

Het college streeft naar een evenwichtige spreiding van voorzieningen in de gemeente Leeuwarden en heeft hiertoe gekozen voor vier sportconcentratiegebieden. Nieuwe ontwikkelingen op het brede terrein van de sport en het geheel aan ambities die de gemeente koestert voor de toekomst, vroegen om een nieuwe kadernota waarin heldere keuzes worden gemaakt en bereikbare doelen staan. Met de keuzes in deze concept kadernota presenteert en ontwikkelt Leeuwarden zich als sportstad. Een volledig voorzieningenniveau op stedelijk n op wijkniveau, een aantrekkelijk aanbod van verenigingsactiviteiten, leisure (vrijetijdsbesteding) en topsportevenementen zijn daarvoor de basis.

(besluit 11 juni)

Parkeertarieven per 1 januari Euro-proof

Iedere drie jaar worden de parkeertarieven in Leeuwarden met gemiddeld 10% verhoogd. Dat gebeurt ook weer per 1 januari 2002. Het valt toevallig samen met de invoering van de Euro, onze (inter)nationale munt en dus moeten alle parkeerautomaten en -meters dan zijn omgebouwd. Er is differentiatie in tarieven aangebracht: hoe dichterbij het centrum van de stad, hoe duurder. Bezoekers van de binnenstad worden voor het stallen van hun auto vooral verwezen naar de parkeergarages. Wie toch bij een parkeermeter in de binnenstad (zone A) parkeert betaalt straks twee Euro per uur. De randen van de binnenstad (zone B) krijgen een parkeertarief van twee Euro per twee uur. De winkelstraten buiten de binnenstad (zone C) krijgen een tarief van twee Euro per drie uur. De overige straten en terreinen met parkeerautomaten of meters (zone D) vergen anderhalve Euro voor vier parkeeruren. Er komt meer plaats voor vergunninghouders/bewoners van de binnenstad. Nu kunnen zij vaak 's avonds geen parkeerplaats vinden.

(besluit 5 juni)

Restauratie Stadhuis komt in zicht

Er is een besluit gevallen over de restauratie van het Stadhuis aan het Raadhuisplein. Nadat de raad heeft aangegeven dat de restauratie zich moet beperken tot het gebouw uit 1715 en de raadszaal uit 1760, ligt er nu een plan van architect Marc van Roosmalen. Het voorziet in een nieuwe funderingsplaat (het gebouw is enigszins verzakt), in de toevoeging van een trap/lifttoren op de binnenplaats en het maken van kelders onder de nieuwe hoofdingang aan het Hofplein en onder de raadszaal. De Middeleeuwse kelders onder het Stadhuis worden verdiept en bij de bruikbare vertrekken gevoegd.

Uitgangspunt is dat alle ruimten voor invalide bezoekers bereikbaar zullen zijn; dat de burgemeester, zes wethouders en de gemeentesecretaris en hun secretariaat er een werkvertrek zullen hebben. Door de aanbouw van de trap/liftoren komt de mogelijkheid om in de raadszaal huwelijken te voltrekken ook weer in beeld.

(besluit 11 juni)

Nieuwe riolen en bezinkbassin in Goutum

De grote riool-operatie in Leeuwarden strekt zich binnenkort ook uit naar Goutum. Ten zuidwesten van de sportvelden komt een groot bezinkbassin. Daar heen wordt ook het rioolgemaal verplaatst en de aanvoerpijpen krijgen een grotere diameter. Het plein dat Dorpsbelang Goutum ten zuiden van de sportvelden graag wilde, komt met deze bouwwerkzaamheden plotseling in zicht. Nu de zaak toch op de schop moet kan er waarschijnlijk wel een nieuwe bestrating af. Omdat een van de rioolpijpen dwars door de oude Wiardaterp heen moet, is er kans op archeologische vondsten.

(besluit 5 juni)

Uitbreiding blauwe zone

Het gebied dat voor parkeerders als blauwe zone (maximaal twee uur) is aangewezen wordt uitgebreid. Het Oldegalileen en omstreken, de Bleeklaan tot en met de Vredeman de Vriesstraat en de Saskiadwarsstraat behoren binnenkort ook tot de blauwe zone. Bewoners van die gebieden zullen dan verstoken blijven van langparkeerders en kunnen hun eigen voertuigen weer kwijt.

(besluit 5 juni)