Vlaamse regering

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING

VERGADERING VAN 15 JUNI 2001

Subsidie voor milieumaatregelen bedrijven uitgebreid

Op voorstel van Vlaams Milieuminister Vera DUA heeft de Vlaamse regering de subsidiëring aan bedrijven die milieuvriendelijk handelen verlengd.

Dit zogenaamde PRESTI 4-programma heeft tot doel de bedrijven aan te zetten tot een continue verbetering van de milieuprestaties. Per project (één per provincie) kunnen verschillende bedrijven zich engageren. De deel- nemende bedrijven worden tussentijds geëvalueerd zodat er tijdig kan bijgestuurd worden. Elk project staat open voor alle ondernemingen met een "milieuhinderlijke acti- viteit" ongeacht de omvang of de sector. Vroeger werden ondernemingen uit de sectoren land- en bosbouw, jacht en visserij uitgesloten van deze subsidieregeling.

Ook de subsidieregeling zelf wordt flexibeler gemaakt. Vroeger bestond de subsidie uit het maximaal terugbetalen van 2 miljoen fr. per project en per cyclus. Dit wordt nu aangepast aan het aantal deelnemende bedrijven. Bij een deelname van 15 bedrijven - wat de norm is - blijft dit maximum op 2 miljoen fr. Indien meer bedrijven deel- nemen, wordt dit maximum opgetrokken met een supplement van 50.000 fr. per bijkomend bedrijf. Het maximum aan subsidie is 2,5 miljoen fr. Indien er minder dan 15 bedrijven deelnemen, wordt er per bedrijf minder dan 15, een vijftiende - zijnde 133.333 fr. - van het subsidie- bedrag afgetrokken.

Dit principieel goedgekeurde besluit zal nu nog voor advies voorgelegd worden aan de Raad van State.

persinfo : Ann Bats, woordvoerder van minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be