Gemeente Gent

G e n t s e F e e s t e n 2 0 0 1 D i e n s t M o n u m e n t e n z o r g - s t a d h u i s (15/06/2001)

Met de Dienst Monumentenzorg op de steigers van het stadhuis !

Sinds 1978 stelt de Dienst Monumentenzorg elk jaar tijdens de Gentse Feesten het stadhuis open voor bezoek. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de vraag om dit belangrijke historisch gebouw, dat de werkelijke drager is van het verleden van Gent en Vlaanderen, aan het publiek te tonen.

Buiten de feestweek gaat dat moeilijk, omdat de diensten van het stadsbestuur dan moeten kunnen functioneren.

Sinds een vijftal jaren is het een traditie de rondleidingen in het stadhuis in het teken te plaatsen van een bepaald thema. Zo kwamen reeds aan bod : de restauratie van de Armenkamer, de kelders, de zolders, de reconstructie van dakvensters en sierschouwen, de vorstenportretten.

In 2001 wordt de restauratie van de voorgevel belicht. Omdat deze werken voltooid worden op het einde van het jaar en de stellingen dan verdwijnen, krijgt het publiek de gelegenheid om op de steigers en de werkvloeren te gaan om de restauratiearbeid van heel dichtbij te zien. Het gaat om een heel bijzonder werk van natuursteenherstelling. De voorgevel is opgetrokken uit grote blokken en versierd met metershoge halfzuilen.

Het was immers de mode in 1595-1618, de bouwtijd van de gevel, dat de architectuur van de Romeinse oudheid werd nagebootst. Vandaar de stijlbenaming van "renaissance", dit is: wedergeboorte van de antieke kunst. Zoals bij het Colosseum in Rome en de paleizen van het Quattrocento, werd iedere verdieping gemarkeerd door rijen van zuilen. Deze op het gelijkvloers is van de Dorische orde, die op de eerste verdieping is van de Ionische orde, op de tweede verdieping is ze van de Corintische orde en die op de derde verdieping van de Composietorde.

Tussen de verdieping en onderaan het dak heeft men veruitspringende, geprofileerde lijsten, die in Italië voor zware slagschaduwen zorgen. Bij ons wat minder, wegens minder zonneschijn.

Er hebben niet minder dan vier bouwmeesters aan de stadhuisgevel gewerkt : eerst de stadsarchitect Louis Heindrickx, dan de natuursteenhandelaar Arent Van Loo en vervolgens de beeldhouwers Lieven en Pieter Plumion.

Om de bezoekers toegang te verlenen tot de steigerwerken, worden speciaal twee traptorens gebouwd : een om op te stijgen en een om naar beneden te komen. Deze belevenis wordt aangevuld met een kleine tentoonstelling over de gevelrestauratie.

Praktisch

Opendeurdagen van zondag 15 tot en met zondag 22 juli van 14 tot 19 uur (deuren dicht om 18.30 uur). Toegang gratis.

Eén rondleiding per namiddag door de Gidsenbond van Gent en Oost-Vlaanderen om 16 uur. Samenkomst: inkomhal. Bijzonder thema: restauratie voorgevel Botermarkt. De deelname is gratis.

Tentoonstellingen:

Fototentoonstelling En de boer hij ploegde voort in de Bodenzaal,

organisator: Dienst Noord-Zuidsamenwerking.

Animatieproject De Doos in de Troonzaal,

organisator Dienst Feestelijkheden, Duvel Moortgat en Kunst in Huis.

Tentoonstelling De restauratie van de voorgevel,

organisator Dienst Monumentenzorg en Verstraete & Vanhecke nv.

Informatie

Dienst Monumentenzorg, Veldstraat 55, 9000 Gent, tel. (09)269 37 30,

fax (09)269 37 55, e-mail monumentenzorg@gent.be

Bevoegd

de heer Sas van Rouveroij, schepen van Cultuur en Toerisme.