Gemeente Gent

G e n t s e F e e s t e n 2 0 0 1 A c t i v i t e i t e n i n h e t S . M . A . K . - t e n t o o n s t e l l i n g e n (15/06/2001)

Rob Birza, Cold Fusion - van 1 juni tot en met 5 augustus

Rob Birza staat bekend als één van de voornaamste beeldende kunstenaars van de jonge generatie in Nederland. Hij gebruikt verschillende stijlen en genres vrijelijk door elkaar. Zijn inspiratie haalt hij zowel uit de kunstgeschiedenis, niet-westerse tradities als uit de massacultuur. Ook de materialen die Birza gebruikt, kunnen moeilijk onder één noemer worden gebracht: hij plaatst oude en nieuwe spullen, waardeloze troep en kostbare kunstvoorwerpen naast elkaar. De tentoonstelling Cold Fusion toont een overzicht van het werk van Rob Birza van de afgelopen 10 jaar.

Johannes Kahrs, A - h - van 1 juni tot en met 19 augustus

Kahrs haalt beelden uit de voortrazende vloed van de gedrukte media, de reclamewereld of de film, laat die beelden stilstaan en schept zo een ander tijdsverloop. Vaak verwijzen de scènes en motieven die Kahrs gebruikt naar traumatische of pijnlijke gebeurtenissen. De kunstenaar vervalt nochtans niet in een realistische illustratie van allerlei gruwelen. Hij is geïnteresseerd in wat voorafgaat aan of wat volgt op de expliciete afbeelding van geweld, uitspattingen, shock, bedreiging of tragiek.

Coming People - juli 2001

De reeks 'Coming People' is het moment waarop de hartslag van de jonge Gentse kunst kan worden gevoeld. De 'Vrienden van het S.M.A.K.' tonen opnieuw werk van pas afgestudeerde jonge kunstenaars uit de richtingen Vrije Beeldende Kunst van de twee Gentse kunsthogescholen: de Academie en de Sint-Lucas Hogeschool. De selectie wordt gemaakt in functie van een tentoonstelling in een nog te bepalen ruimte van het S.M.A.K. De tentoonstelling loopt in de vakantiemaanden.

Het museum is dagelijks open van 10 tot 18 uur (gesloten op maandag !).

Activiteiten kinderen en jongeren

ArtiChoque

Speciaal voor de zomer 2001 is er ArtiChoque: een workshop gespreid over 4 namiddagen (van 13 tot 17 uur). Tijdens deze 'week' worden kinderen (van 4 tot 12 jaar) op een zomerse, leuke, speelse en aangepaste manier vertrouwd gemaakt met de hedendaagse kunst in al zijn aspecten. Ze maken kennis en kunnen experimenteren met de verschillende media en materialen die de kunstenaars hanteren en gebruiken.

PRIJS: 2000 frank

INSCHRIJVINGEN: telefonisch op het nummer (09)240 76 64 (Dienst Publiekswerking)

(di-vr: 10-13 uur)

In Side Out

In Side Out is een project dat zich richt tot jongeren van 14 tot 18 jaar. Het museumplein, gelegen tussen het S.M.A.K. en het Museum voor Schone Kunsten is de ideale plaats waar jongeren zich vragen kunnen stellen over wat kunst is en kan zijn. Het museum ontdekken vormt het uitgangspunt van de workshops die doorgaan in drie containers op het museumplein. In elke container wordt een medium (video, geluid of performance) doorgelicht en gebruikt in een creatief proces, begeleid door kunstenaars. Elke cyclus duurt drie dagen en wordt gevolgd door een spektakeldag, waarop de jongeren hun eindproduct kunnen presenteren.

PRIJS: 3000 frank

INSCHRIJVINGEN: telefonisch op het nummer (09)240 76 64 (Dienst Publiekswerking)

(di-vr: 10-13 uur)

Informatie

S.M.A.K., Lies Declerck, Citadelpark, 9000 Gent, tel. (09)240 76 57,

fax (09)221 71 09, e-mail lies.declerck@gent.be

Bevoegd

de heer Sas van Rouveroij, schepen van Cultuur en Toerisme.