Gemeente Gent

N i e u w c o n t a i n e r v o e r t u i g m e t k r a a n v o o r d e b r a n d w e e r (15/06/2001)

De Gentse brandweer heeft een nieuw containervoertuig in dienst genomen.

Men had al twee lichtere, twee-assige containerwagens, maar deze keer heeft men gekozen voor een zwaarder type. Het voertuig is een product van Gentse bodem, namelijk een Volvo FM 7. De wagen heeft een 290 PK sterke motor en een bruto-gewicht van 26 ton.

Het bijzonderste aan deze brandweerwagen is de kraan die achter de cabine gemonteerd staat. De zware haakarm is dan ook geschikt om containers met een massa tot 19 ton op te trekken.

Brandweerkorpsen hebben vaak voor iedere bijzondere opdracht een afzonderlijke gespecialiseerde vrachtwagen. Soms rijden die nog geen 1000 km op een jaar. De Brandweer Gent was één van de eerste korpsen om voertuigen met speciale, zelden ingezette hulpmiddelen te vervangen door meerdere containers en een beperkt aantal containervoertuigen.

Binnenkort zal men niet alleen drie containerwagens, maar ook een 9-tal containers in gebruik hebben, gaande van bureaucontainers en containers met schuimmiddel tot de container met de eveneens splinternieuwe groot-debiet-pomp.

Deze nieuwe Volvo zal in de stelplaats geladen staan met een zware schuimcontainer, maar zal ook worden ingezet voor transport van zandzakjes bij wateroverlast of om autowrakken op te tillen met de kraan, bij zware ongevallen .

Informatie

Luitenant Chryso Van Renterghem ((09)235 48 50),

Commandant Dirk Van Cuyck ((09)235 48 41).

Departement Brandweer, Wnd. Lt.-kol. ir. C. Van De Voorde, Officier - dienstchef, Academiestraat 6, 9000 Gent, tel. (09)235 48 23, fax (09)223 39 88, e-mail christian.vandevoorde@gent.be

Bevoegd

de heer Frank Beke, burgemeester.