Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Persbericht Ministerraad
15 juni 2001

KABINETSSTANDPUNT A12 UTRECHT-VEENENDAAL

De ministerraad heeft op voorstel van minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat besloten de doorstroming van het verkeer op de A12 tussen Utrecht en Veenendaal te verbeteren door het treffen van benuttingsmaatregelen. Dit gebeurt in combinatie met een verbreding van het traject tussen Bunnik en Driebergen naar 2x3 rijstroken. Bij benuttingsmaatregelen gaat het om het aanleggen van spits- of plusstroken. De aanpassingen zullen plaatsvinden in de periode 2003-2006. Naast verkeerskundige maatregelen, zullen ook maatregelen worden getroffen op het gebied van inpassing in de omgeving, zoals ecopassages.

Het kabinet is tot dit besluit gekomen na een uitgebreide studie over de doorstroming op de A12 en inspraakreacties en adviezen die naar aanleiding van de studie zijn ontvangen. Ook voor de rest van de A12, van Veenendaal tot aan de Duitse grens, wordt gekeken naar mogelijke maatregelen om de bereikbaarheid te verbeteren. Besluitvorming daarover vindt later dit jaar plaats. Eerdere proefprojecten met spitsstroken op de A27, A28 en A50 zijn succesvol verlopen. De dagelijkse files zijn op plaatsen waar de spitsstroken zijn ingesteld geheel of nagenoeg verdwenen.

Voor 2010 wordt bezien of verdergaande maatregelen noodzakelijk zijn. Op dat moment zal onder meer rekening worden gehouden met de effecten van kilometerheffing.

RVD, 15.06.2001