D66


Persbericht 8 juni 2001

"De effectiviteit van vredesmissies: een balans"
vrijdag 15 juni 2001
13.00 uur Nieuwspoort Den Haag

Conferentie Wetenschappelijk Bureau D66 i.s.m. het NCDO

Klik hier voor het programma.

De terugkeer van de Nederlandse UNMEE-troepen uit Ethiopië en Eritrea biedt een evaluatiemoment. Ging het hierbij om een klassieke vredesmissie zonder hoge risico's, toch bleek de politieke besluitvorming in Nederland moeizaam tot stand te komen. De eigen veiligheid krijgt een steeds hogere prioriteit en de politieke bereidheid tot het zenden van troepen lijkt daaraan verder ondergeschikt te worden gemaakt.

Het Wetenschappelijk Bureau D66 i.s.m. het NCDO nodigt u uit voor de conferentie:

"De effectiviteit van vredesmissies: een balans" vrijdag 15 juni 2001
13.00 uur Nieuwspoort Den Haag

Een conferentie over vredesmissies en het bedwingen van gewapende conflicten. Intussen is in de samenhang van mensenrechtenschendingen en gewapende conflicten meer duidelijkheid ontstaan. Schendingen van mensenrechten zijn immers niet alleen een gevolg maar ook een oorzaak van conflicten. Om machteloos toezien te voorkomen, heeft Nederland de afgelopen periode een rol gespeeld in het internationale debat over de legitimiteit van militaire interventie op humanitaire gronden (Srebrenica / Kosovo).

Maar ook gewapende extremisten kunnen inspelen op onzekerheid en verwarring. Zo kunnen zij claimen genoodzaakt te zijn tot gebruik van geweld bij het opkomen voor mensenrechten van minderheden. In een land dat bezig is zich te hervormen tot een democratische rechtsstaat kan dit leiden tot verder escalerende conflicten (Macedonië).

Tijdens deze conferentie komen de verschillende invalshoeken aan bod. Bert Bakker, vice-fractievoorzitter D66 en voorzitter van de Tijdelijke Commissie Besluitvorming Uitzendingen (rapport Vertrekpunt Den Haag), opent de conferentie.
Prof. Ann Pauwels, verbonden aan het Centrum voor Vredesvraagstukken te Nijmegen, introduceert het debat en zal optreden als voorzitter van de conferentie.
Generaal Majoor der Mariniers b.d. Franklin van Kappen, voormalig militair adviseur van de secretaris-generaal Verenigde Naties Kofi Annan, geeft de dilemma's aan in de praktijk en gaat in op het maken van keuzes. En Prof. Dr. Rob de Wijk zal ingaan op de effectiviteit van de interventies.

Na de pauze gaat Willem Offenberg, hoofdredacteur van 'Wordt Vervolgd' van Amnesty International in discussie met de inleiders en legt vragen voor aan het forum. Het forum bestaat uit Renee Jones-Bos, mensenrechtenambassadeur Buitenlandse Zaken; Martha Meijer, directeur Humanistisch Overleg Mensenrechten en Jan Hoekema, Tweede Kamerlid D66-fractie, woordvoerder buitenland en VN. Ook zal Offenberg ingaan op reacties uit de zaal.

Prof. Ann Pauwels zal aan het eind van het debat de conclusies en aanbevelingen formuleren.