Vlaamse Volksunie

Wetsontwerp anonieme getuigen gaat gevaarlijke weg op - tekst waarschijnlijk strijdig met recht op eerlijk proces (15/06/01)

In de Commissie voor de Justitie werd dinsdag op de valreep door de SP een gevaarlijk amendement ingediend op het wetsontwerp anonieme getuigen. Dit amendement werd door alle partijen, op de VU na, goedgekeurd.

Iedereen was het er tot op dat ogenblik over eens dat anonieme getuigenissen alleen in aanmerking genomen worden als bewijs op voorwaarde dat zij in belangrijke mate steun vinden in andere bewijsmiddelen.
Dit staat ook letterlijk in de tekst.
Het is trouwens een correcte toepassing van artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens dat eenieder het recht op een eerlijk proces garandeert. Het Hof te Straatsburg houdt hier stevig de hand aan.

Met het goedgekeurde amendement wordt het nu mogelijk dat het bewijs van een misdrijf geleverd wordt uitsluitend door verscheidene anonieme getuigen (twee volstaat) op voorwaarde dat de rechterlijke beslissing de redenen aangeeft, eigen aan de zaak, die dit soort bewijs rechtvaardigen.

Om de georganiseerde misdaad te bestrijden moet een beroep kunnen gedaan worden op anonieme getuigen. De misdaad gaat steeds driester te werk. Getuigen vrezen vaak voor represailles, soms zelfs voor hun leven.

Anderzijds moeten anonieme getuigenissen met de grootste voorzichtigheid benaderd worden. Ook zonder kwade bedoelingen kan een getuigenis kwaliteit verliezen door subjectieve perceptie, geheugenvervaging, onvermogen tot weergave van de waarneming, enz.

Vandaar dat een verdachte het recht moet hebben om de betrouwbaarheid van een getuigenbewijs aan te vallen en dat steeds vereist wordt dat ook andere belangrijke steunbewijzen voorhanden zijn. Het hoeft geen betoog dat een en ander pas heel delicaat wordt wanneer anonimiteit verleend wordt aan personen uit het criminele milieu. Valse verklaringen om het eigen vel te redden, om de politie op het verkeerde spoor te zetten, om anderen er in te praten enz. zijn niet denkbeeldig.

De wordingsgeschiedenis van het wetsontwerp wordt stilaan onbegrijpelijk. De Franstalige partijen en Agalev maakten het wetsontwerp praktisch onwerkbaar door steeds een volledig gerechtelijk onderzoek te eisen. Nadat de VLD bakzeil haalde, en ze hun slag thuis haalden, gingen ze zomaar akkoord met een amendement dat vanuit rechtstatelijk oogpunt veel minder aanvaardbaar is en veel gevaarlijker is dan het ontbreken van een gerechtelijk onderzoek.

Auteur:
VU-kamerfractie
Geert Bourgeois, kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@vu.be
Url: www.vu.be