Gemeente Breda

14-06-2001

Gemeente goed op weg met uitvoering Grotestedenbeleid

De gemeente Breda boekt goede resultaten bij de uitvoering van het Grotestedenbeleid. Dat blijkt uit het zelfanalyserapport Van ambitie naar uitvoering waarin het college een tussenstand heeft opgemaakt van de tot nu toe bereikte resultaten. Naast een blik op de gemeentelijke themas: wonen, werken, cultuur en zorg staan de door het Rijk aangewezen beleidsterreinen Jeugd en Herstructurering woonmilieus centraal. Het rapport geeft antwoord op de vraag of Breda ingewikkelde vraagstukken als sociale integratie, veiligheid, aantrekkelijke en gedifferentieerde woonmilieus, aansluiting van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt en regionale centrumfunctie van de stad daadkrachtig oppakt. Ook is weergegeven of de gemeente deze samen met de partners in en om de stad tot het gewenste resultaat brengt. Het zelfanalyserapport wordt in juni besproken door commissies SAW, MO, RO en ECG. Op 30 augustus neemt de gemeenteraad een besluit. Op 11 oktober bezoekt de visitatiecommissie Breda.

Positieve resultaten
De zelfanalyse toont aan dat we gezamenlijk (gemeente, bewoners, bedrijven en instellingen) op de goede weg zijn. Er vallen aantoonbare en opvallende verbeteringen te melden en op bepaalde projecten zijn we zelfs trots. Zo is er bijvoorbeeld sprake van een forse groei van de werkgelegenheid (4% in 2000). En is Breda, voor wat de herstructurering van woonwijken betreft, gestart met een aantal omvangrijke pilotprojecten, zoals het project Breda Noordoost. Daar heeft de gemeente samen met woningbouwcorporaties en bewoners plannen gemaakt voor het opwaarderen van woningen en de woonomgeving. In Breda Zuidoost wil de gemeente komen tot een levensloopbestendige woonwijk.

Ook zijn er omvangrijke stedelijke vernieuwingsprojecten van start gegaan, zoals het project Oost-Westflank, waarbij het terugbrengen van het water in de binnenstad het leidend element is, en het project Spoorzone, dat als belangrijkste doel heeft om Breda te ontwikkelen tot Zuidelijk Vervoersknooppunt. De activiteiten rond de VINEX-taakstelling en het herstructureringsprogramma zijn in volle gang. De nieuwbouwlocatie Kroeten is bijna klaar en in het Chassépark zijn de eerste woningen (van de circa 650) opgeleverd. Nog dit jaar gaan de bouwwerkzaamheden in Nieuw-Wolfslaar van start en in 2002 in Teteringen. Er worden visies, ontwikkelingsstrategieën en plannen van aanpak opgesteld voor Heuvel, Hoge Vucht en Doornbos-Linie en voor de buurten die direct grenzen aan het stationsgebied: Belcrum en Spoorbuurt. Verder is er een start gemaakt met het revitaliseren van bestaande en het creëren van nieuwe bedrijventerreinen. En is er een flinke bijdrage geleverd aan een leefbare stad door verhoging van kwaliteiten van milieu en landschap en aandacht voor het beheer van de buitenruimte. Daarnaast is Breda verkozen als meest duurzame stad van Nederland. Ook wordt flink geïnvesteerd in parkeergarages om de parkeerdruk op straat te laten afnemen.

Wat betreft het onderwerp Jeugd zijn er op vele fronten plannen ontwikkeld en uitgevoerd, waarbij de samenwerking tussen gemeente en partners steeds meer aandacht krijgt. Er is een goed resultaat bereikt met het vergroten van het aantal plaatsen in de kinderopvang. De 450 voorgenomen extra opvangplaatsen zijn recentelijk verhoogd naar 736 plaatsen. Verder onderkent de gemeente dat aspecten rondom jeugd en veiligheid, onderwijskansen en de overgang van onderwijs naar arbeid in samenhang aandacht vragen op het niveau van buurt of wijk. Het voornemen heeft een impuls gehad met het aanstellen van districtsmanagers. Dat zal verder worden uitgebouwd. Op het terrein van de maatschappelijke participatie is een aantal beleidsvoornemens in ontwikkeling, zoals verminderen van het aantal voortijdige schoolverlaters en de experimenten voor allochtonen op het gebied van inburgering.

Voorts treedt in 2002 het nieuwe subsidie- en accommodatiebeleid in werking. Subsidiemiddelen komen dan vooral ten goede aan de activiteiten die in het gemeentelijk beleid prioriteit hebben. Zo gaat extra aandacht uit naar activiteiten voor ouderen, jongeren en gehandicapten. Daarnaast is het aanbod aan sportvoorzieningen de afgelopen jaren al sterk verbeterd en is het achterstallig onderhoud bij sportaccommodaties nagenoeg ingelopen. Projecten als verbetering van de kwaliteit van de gebouwen in de binnenstad en uitbreiding van monumentenzorg tot een vitaal beleid, de plannen voor een evenementenhal en een museum voor grafische vormgeving zijn in voorbereiding of in uitvoering.

Verbeterpunten Jeugd
Op het gebied van jeugd zijn verbeterpunten gedefinieerd, die betrekking hebben op het ontwikkelen van een jongerenmonitor en het geven van nieuwe impulsen aan het jongerenplatform. Daarnaast moet in de komende tijd het voorzieningenaanbod voor jongeren in overleg met deze doelgroep worden verbeterd. Er moeten maatregelen genomen worden om zowel het aanbod aan sport- en spelvoorzieningen in de woonomgeving als het meer geschikt maken van welzijnsaccommodaties voor gebruik door jongeren te verbeteren. Verder zal de gemeente een krachtiger regie moeten voeren ten aanzien van de aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt. Nog steeds hebben acht van de tien werkzoekende jongeren, die ingeschreven staan bij het RBA, geen startkwalificatie.

Verbeterpunten Herstructurering woonmilieus
Ten aanzien van Herstructurering woonmilieus is ook een krachtiger regie nodig om het tekort aan goede, goedkope huurwoningen via doorstroming terug te brengen. Verder verdienen de achteruitgang van de leefbaarheidssituatie (de mate van verloedering, overlast en de evaluatie van de buurt en woonomgeving) en de afgenomen tevredenheid van Bredanaars over het onderhoud van wegen en fietspaden de aandacht. Datzelfde geldt voor het slachtofferschap van een autodelict, een fietsendiefstal of een woninginbraak. Daarnaast moet de rol van de gemeente veranderen. Naast project- en procesleider moet de gemeente meer een bemiddelende rol vervullen. En tot slot moet de gemeente de partners in de stad meer betrekken bij de integrale aanpak van het beleid.

Breda, 15 juni 2001