DSM

15 juni 2001

Cubist Pharmaceuticals en DSM Fine Chemicals openen Daptomycine-fabriek

Speciale fabriek in Capua (Italië) nu in bedrijf

Cambridge (Massachusetts, VS) en Capua (Italië), 15 juni 2001 -- Cubist Pharmaceuticals Inc. (Nasdaq: CBST) en DSM Fine Chemicals, een business group van DSM, hebben vandaag gezamenlijk een nieuwe fabriek in bedrijf gesteld op de fermentatie-locatie van DSM in Capua (Italië). De fabriek, die iets ten noorden van Napels ligt, zal uitsluitend worden gebruikt voor de commerciële bulkproductie van daptomycine, dat wordt toegepast als werkzaam bestanddeel van medicijnen.

Cubist-topman Dr Scott M. Rocklage zei in een reactie: "Het gereedkomen van deze moderne fabriek is het resultaat van internationaal teamwork. Het succesvolle verloop van de bouw is te danken aan de gebundelde expertise van de beide bedrijven, waarbij gebruik werd gemaakt van de ervaringen die zijn opgedaan in de VS, Nederland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Verder verleende het management van beide bedrijven alle steun om de bouw van deze belangrijke fabriek binnen de -- ambitieuze -- deadline te realiseren."

In overeenstemming met een in juni 2000 gesloten service-overeenkomst tussen Cubist en DSM Fine Chemicals begeleidde DSM Cubist bij de bouw en inrichting van de fabriek op de DSM Capua-locatie. Verder heeft Cubist een productie- en leverings-overeenkomst afgesloten met DSM, waarbij Cubist jaarlijks een bepaalde minimum-hoeveelheid daptomycine afneemt indien de fabriek volgens de FDA voldoet aan de normen voor Good Manufacturing Practices. De voorbereidingen voor aanvraag-procedures bij internationale regelgevende instanties zijn in volle gang en er wordt hard gewerkt om de fabriek zo efficiënt mogelijk te laten produceren.

Henk Numan, directeur van DSM Fine Chemicals, gaf als commentaar: "We zijn zeer te spreken over de resultaten van de bouwfase en de intensieve samenwerking tussen Cubist en DSM. Onze mensen hebben het afgelopen jaar hard gewerkt en alle deadlines gehaald. Deze samenwerking met Cubist illustreert hoe wij onze strategie in de praktijk brengen. Wij willen de farma-industrie een compleet pakket services bieden. De permanente, full-time DSM-bezetting in Capua optimaliseert momenteel het productieproces in de fabriek, die een capaciteit van meerdere tonnen heeft. We hopen de registratieprocedure voor de fabriek snel af te ronden, waarna we Cubist daptomycine van commerciële kwaliteit kunnen gaan leveren."

Cubist

Cubist onderzoekt de veiligheid en effectiviteit van daptomycine (in zijn intraveneuze toedieningsvorm bekend onder de merknaam Cidecin(TM)) in het klinische testprogramma EDGE(TM) (Evaluation of Daptomycin in Gram-positive Entities). Cidecin is de eerste van een nieuwe klasse antibiotica die zich nog in de onderzoeksfase bevinden. In vitro is aangetoond dat Cidecin de unieke eigenschap heeft dat het snel alle grampositieve bacteriën doodt, inclusief bacteriën die resistent zijn geworden tegen de gangbare therapieën. Cubist berichtte onlangs dat de eerste van twee cruciale Phase III tests, waarin wordt onderzocht of Cidecin veilig en effectief is bij de behandeling van gecompliceerde, door grampositieve bacteriën veroorzaakte infecties van de huid en zachte weefsels, succesvol is verlopen. Verder lopen er verscheidene Phase III tests waarin wordt onderzocht hoe effectief Cidecin is bij de behandeling van "community-acquired" longontsteking en gecompliceerde infecties aan de urinewegen.

Cubist Pharmaceuticals Inc. wil de wereldleider worden op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en commercialisatie van nieuwe antimicrobiële medicijnen voor de behandeling van ernstige, levensbedreigende bacteriële infecties en schimmelinfecties. Cubist onderzoekt momenteel de veiligheid en effectiviteit van Cidecin(TM) (daptomycine voor intraveneuze toediening) in het klinische testprogramma EDGE(TM) (Evaluation of Daptomycin in Gram-positive Entities) en heeft daarnaast verscheidene andere potentiële medicijnen die zich nog in de pre-klinische fase bevinden. Het bedrijf is strategische samenwerkingsverbanden aangegaan met Novartis Pharma AG en Merck & Co voor het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe anti-infectiva en met Gilead Sciences voor de commercialisatie van daptomycine in Europa. Cubist heeft zijn hoofdkantoor in Cambridge (Massachusetts, VS) en vestigingen in Vancouver (British Columbia, Canada) en Slough (Verenigd Koninkrijk).