Gemeente Capelle a/d IJssel

Open huis en activiteiten in en om het Gemaal Jan Anne Beijerinck

Tijdens de Zuid-Hollandse Waterdagen, een cultureel, recreatief en educatief zomerevenement, is het "Gemaal Jan Anne Beijerinck" voor bezoekers opengesteld op vrijdag 15 en zaterdag 16 juni van 11.00 tot 17.00 uur. Bovendien kunnen kinderen vanaf 8 jaar op zaterdag 16 juni in en om het gemaal deelnemen aan het project 'Waterpas'. 'Waterpas' is een soort practicum waarbij de kinderen opdrachten krijgen die ze door puzzelen, speurwerk, het spelen met werkende minitiatuurstoommachines en diep nadenken kunnen oplossen. Spelenderwijs leren ze zo het èèn en ander over de waterbeheersing in Nederland.

In het voormalige ketelhuis van het, enige nog werkende elektrisch bediende, gemaal zijn de exposities 'Van IJsselslib tot IJsselsteen' en '100 jaar wonen in Capelle aan den IJssel' te bekijken. Beide exposities zijn ingericht door de Historische Vereniging Capelle. De eerste gaat over de geschiedenis van de beroemde ijsselsteentjes. De tweede staat in het teken van 100 jaar Woningwet. exposities 'Van IJsselslib tot IJsselsteen' ingericht.

Het gemaal is gevestigd aan de Bermweg 13-15 in Capelle aan den IJssel. Dit deel van de Bermweg bevindt zich achter de Akkerwinde in de wijk Schenkel, vlakbij het metrostation Schenkel. Het programma van de Zuid-Hollandse Waterdagen is te vinden in de huis-aan-huis verspreide Waterkrant. Een exemplaar van deze krant is ook verkrijgbaar bij het Informatiecentrum.