Gemeente Nieuwegein

Gemeentelijke onderhoudsplan IBOR verschenen:

Het College van Burgemeester en Wethouders wil jaarlijks vanaf 2002 structureel extra geld steken in het onderhoud van het openbaar groen en verhardingen (wegen, fietspaden, trottoirs, pleinen, e.d.), en in het schoonhouden van de stad. In 2002 wil het college 1,8 miljoen gulden extra besteden. Een deel daarvan (750.000 gulden) heeft de gemeenteraad vorig jaar al gereserveerd in het kader van de financiële heroriëntatie ´Ruimte Maken´. Voor de resterende ruim 1 miljoen gulden stelt het college voor aan de gemeenteraad, om dit voor 2002 éénmalig te betalen uit de begrotingsruimte. Dat geld komt in ten goede aan het onderhoud van de woonwijken. Bijzondere aandacht is er voor de historische kernen Vreeswijk en Jutphaas, de omgeving van winkelcentra en de omgeving van maatschappelijke voorzieningen zoals bejaardentehuizen, scholen en buurthuizen. Het extra geld voor onderhoud komt dus boven op het huidige budget van 11,5 miljoen gulden voor onderhoud van de stad. Dit heeft het college 13 juni besloten op basis van de nota Integraal Beheer Openbare Ruimte (IBOR) dat aan het college is voorgelegd.

Daarnaast wil het college in 2002 met dekkingsvoorstellen komen voor de financiering van de verdere gefaseerde invoering van de nota IBOR. Als de nota IBOR in zijn geheel wordt uitgevoerd, is vanaf 2003 jaarlijks 3 miljoen gulden nodig. Voor die kosten is dus nog geen dekking gevonden. Als die dekking wél wordt gevonden, wil het college vanaf 2003 dat extra geld niet alleen besteden aan de eerder genoemde delen van de stad, maar ook aan het onderhoud van de hoofdwegen en in mindere mate aan het buitengebied en de grote groengebieden zoals park Oudegein en de geluidswalgebieden. Het college stelt ook voor het onderhoud van de binnenstad op termijn op een hoger niveau te brengen. Voor de periode waarin de binnenstad wordt vernieuwd, bereidt de gemeente momenteel echter een apart onderhoudsplan voor.

Het inspraaktraject over dit voorstel loopt van 22 juni tot en met 20 juli. Op 10 juli is er een inspraakbijeenkomst in sporthal Merwestein. Het voorstel wordt op 27 juni gepresenteerd in de openbare vergadering van de raadscommissie voor Stedelijk beheer (SWS). Na de inspraakperiode volgt de definitieve besluitvorming over het voorstel.

Wat verandert er?
De gemeente Nieuwegein onderscheidt bij het onderhoud van de stad drie onderdelen, waarvoor het college de volgende voorstellen doet (let wel, de genoemde voorbeelden zijn niet uitputtend):


* Het groenonderhoud (betreft het maaien en snoeien van het groen en het verwijderen van zwerfvuil en onkruid in het groen). Het college wil hieraan in 2002 ruim 1,3 miljoen gulden extra besteden, bovenop het huidig budget van ruim 8 miljoen gulden. Als de rest van de nota IBOR geheel wordt uitgevoerd, is vanaf 2003 jaarlijks ruim 2,1 miljoen gulden nodig. Dekking voor die kosten moet, zoals eerder vermeld, nog worden gevonden. Het geld zal onder meer worden besteed aan een meer intensieve verwijdering van onkruid en zwerfvuil uit het groen. Ook zullen de randen van plantvakken meer structureel en beter worden onderhouden. Verder zal het snoeien van het groen kwalitatief beter gaan plaatsvinden. Bovendien zullen banken, hekken en prullenbakken beter worden onderhouden.

* Het onderhoud van verhardingen (betreft het in goede staat houden van wegen, fietspaden, trottoirs, pleinen, e.d.). Hieraan wil het college het komende jaar 3,5 ton extra besteden. Het huidig budget is bijna 1,8 miljoen gulden. Als de rest van de nota IBOR geheel wordt uitgevoerd, is vanaf 2003 jaarlijks ruim 8,5 ton nodig. Ook de dekking van dat geld moet nog worden gevonden. Het extra budget zal er bijvoorbeeld toe leiden dat schade aan wegen eerder zal worden hersteld. Ook zal ongelijke bestrating of zullen verzakkingen op wegen, fietspaden of stoepen eerder worden verholpen.

* Het schoonhouden van de stad (betreft het vegen van en onkruidbestrijden op verhardingen). Hiervoor wil het college het komend jaar ruim 1 ton extra uitgeven. Het huidig budget is ruim
1,7 miljoen gulden. Als de rest van de nota IBOR geheel wordt uitgevoerd, is vanaf 2003 jaarlijks ruim 1,5 ton nodig. Ook van dat geld moet dus nog dekking worden gevonden. Het extra budget wordt onder meer gebruikt om de onkruidbestrijding te verdubbelen in Vreeswijk en Jutphaas en in de omgeving van winkelcentra en maatschappelijke voorzieningen zoals bejaardentehuizen, scholen en buurthuizen. Ook zal de gemeente een extra straatveger in dienst nemen om op de zojuist genoemde locaties extra te vegen.

De gekozen kwaliteitsniveaus worden per wijk uitgewerkt in meerjarige wijkbeheerplannen, waarin zal staan hoe en wanneer precies de gekozen kwaliteit gerealiseerd kan worden.

Nieuwe manier van beheren
De vaststelling van de gewenste onderhoudsniveaus is vergemakkelijkt door een nieuwe manier van beheren die de gemeente heeft ontwikkeld. Deze draagt de naam: Integraal Beheer Openbare Ruimte (IBOR). In IBOR worden alle aspecten van het onderhoud van de openbare ruimte met elkaar in verband gebracht. Daardoor krijgt het bestuur meer mogelijkheden om goed onderbouwde en samenhangende keuzes te maken op het gebied van beheer. IBOR maakt bijvoorbeeld onderscheid tussen verschillende onderdelen van de openbare ruimte, zoals woonwijken, wegen, kantoorterreinen en grote groengebieden. Deze moeten schoon, heel en veilig zijn. Door dat onderscheid in onderdelen wordt het eenvoudiger om te variëren in de kwaliteitsniveaus van het beheer in de verschillende onderdelen van de openbare ruimte. Ook is meegewogen hoe de kwaliteit van de huidige inrichting van de openbare ruimte is, en hoe intensief de verschillende onderdelen van de openbare ruimte worden gebruikt. Immers: voor een weg die reeds goed is ingericht en weinig wordt gebruikt, kan de gemeente volstaan met een weinig intensief onderhoud om de weg als geheel op een goed kwaliteitsniveau te houden.

Mening van bewoners
In IBOR is gekeken naar de technische staat van onderhoud, maar ook naar de meningen van bewoners, bedrijven en gemeentelijke deskundigen. Om hier een beeld van te krijgen, heeft de vertegenwoordigers van deze groepen gevraagd naar hun mening over de huidige kwaliteit en de gewenste kwaliteit van het onderhoud. Ook andere gemeentelijke onderzoeken hebben hierover bruikbare informatie opgeleverd. Dit alles is meegenomen bij de afweging die het college heeft gemaakt over het gewenste kwaliteitsniveau van het onderhoud. Uiteraard hebben ook de financiële mogelijkheden van de gemeente invloed op de uiteindelijke keuze.
Nadat de gemeenteraad op 18 oktober definitief besluit over de gewenste kwaliteit van het onderhoud van de stad, zal de gemeente regulier onder bewoners en bedrijven blijven onderzoeken of ze er in slaagt het gekozen kwaliteitsniveau in de praktijk ook te realiseren. De gemeente is momenteel bezig daarvoor een onderzoeksinstrument te ontwikkelen: de IBOR-monitor. Over deze monitor zal het college later dit jaar een besluit nemen. De gemeente wil het jaar 2002 gebruiken om de IBOR-monitor te ontwikkelen. In twee wijken zal daarom een pilotproject worden gestart.

Inspraak
In het kader van inspraak ligt dit collegevoorstel van 22 juni tot en met 20 juli ter inzage in de stadswinkel in het gemeentehuis (Martinbaan 2) en in de buurthuizen in Nieuwegein. Op 10 juli houdt de gemeente vanaf 20.00 uur een inspraakbijeenkomst over het voorstel in sporthal Merwestein. Reacties op het plan kunnen tot en met 20 juli worden verzonden naar mevrouw E. Reinking van de gemeente Nieuwegein, postbus 1, 3430 AA in Nieuwegein.

Verdere besluitvorming
Na de inspraaktermijn besluit het college over het eventueel aangepaste voorstel, inclusief het inspraakverslag. Vervolgens wordt het resultaat van de inspraak bekend gemaakt via de pers, publicaties in de gemeentelijke media en brieven naar de insprekers. Het voorstel wordt dan op 19 september voorgelegd aan de commissie SWS en op 27 september aan de commissie voor Financiën (FRA), waarna de gemeenteraad er naar verwachting op 18 oktober definitief over besluit.

IBOR deel 2
In een latere fase neemt het gemeentebestuur nog besluiten over het onderhoud van de openbare verlichting, de waterwegen en bruggen, tunnels en viaducten. Deze keuzes komen aan de orde in een tweede deel van het gemeentelijk beheerplan IBOR.



Invoerdatum 21-6-2001


Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein