Gemeente 's-Hertogenbosch

Financieel akkoord gemeente-provincie bodemsanering Paleiskwartier

do 14 juni 2001

De gemeente s-Hertogenbosch en de provincie Noord-Brabant hebben een overeenkomst gesloten over de financiering van de bodemsanering in het Paleiskwartier. In totaal is het bedrag geraamd op 12 miljoen gulden. De provincie draagt 4,5 miljoen gulden bij. Daarnaast komt ruim 3 miljoen gulden voor rekening van voormalige eigenaren van de grond. Het overige deel (4,5 miljoen) neemt de gemeente voor haar rekening. Uit de totstandkoming van de overeenkomst blijkt dat samenwerking en overleg tussen diverse partijen een goede basis is voor de herontwikkeling van een bedrijventerrein en het gelijktijdig oplossen van een milieuprobleem.

Complexe verontreinigingssituatie

Op de plaats van het Paleiskwartier is sprake van een complexe verontreinigingssituatie. Daarmee zijn hoge saneringskosten gemoeid. Op grond van een uitgebreid onderzoek kon in 1998 een principe-akkoord worden gesloten tussen gemeente en provincie over de kosten. De gemeente heeft ervoor gezorgd dat ook de diverse betrokken bedrijven en terreineigenaren hun aandeel in de saneringskosten leveren. De afgelopen jaren is een gedetailleerd tien-jaren-saneringsplan opgesteld. Vervolgens is het principe-akkoord uitgewerkt tot de nu afgesloten overeenkomst. Het saneringsplan is afgestemd op de ontwikkeling van de nieuwbouw in het Paleiskwartier, die in 2000 gestart is. Het is de bedoeling dat de grondwater-sanering, het belangrijkste deel van de sanering, in 2002 wordt gestart.

Functiegerichte saneringsaanpak

De bodemverontreiniging is een erfenis van het vroegere bedrijventerrein Wolfsdonken. Naast de grond is vooral het grondwater over een groot gebied en tot een diepte van circa 100 meter verontreinigd. Er is gekozen voor een zogenaamde functiegerichte saneringsaanpak. Dat wil zeggen dat de bestemming van het terrein bepaalt hoever de sanering wordt doorgevoerd. Daarnaast is het saneringsrendement sterk bepalend voor het te behalen eindresultaat. De inspanning moet wel lonend zijn. r is gekozen voor een niet-traditionele saneringstechniek waarbij het zelfreinigend vermogen van de bodem, namelijk door biologische afbraak, gestimuleerd wordt.

Het Paleiskwartier

Het Paleiskwartier is volop in ontwikkeling. Met de centrale ligging in de stad vormt het een nieuwe stadswijk voor de vele functies die in de oude historische binnenstad geen of onvoldoende ruimte konden vinden. Functies zoals kantoren en woningen, maar ook scholen en uitgaansgelegenheden. Met nadruk is aandacht besteed aan de uitstraling van dit nieuwe gedeelte van de stad. Daarbij gaat het onder meer om levendigheid, een hoge dichtheid van bouwen, mooie en bijzondere architectuur en een hoogwaardig ingericht openbaar gebied. Inmiddels is er al het een en ander gerealiseerd. Er zijn woningen gebouwd, kantoren, scholen, winkels en horecagelegenheden. Een klein deel van het openbaar gebied is aangelegd, zoals de Leeghwaterlaan. Eind mei is het eerste plein in het Paleiskwartier geopend, een nieuw binnenstadsplein voor s-Hertogenbosch.