GRAND SEIGNEUR VOOR CLAUDIA STRÄTER
Amsterdam, 14 juni 2001

Op donderdagmiddag 14 juni 2001 heeft MODINT-voorzitter mr. Harry van Dalfsen in de Passengers Terminal Amsterdam, dé modeprijs van Nederland, de Grand Seigneur, overhandigd aan directeur Jan van Born van Claudia Sträter BV. De sculptuur is - in aanwezigheid van vele branchegenoten en oud-winnaars van de Grand Seigneur - uitgereikt tijdens de feestelijke Jaarvergadering van MODINT, Ondernemersorganisatie voor mode en interieur.

Volgens het juryrapport is deze hoogste mode-onderscheiding van ons land aan Claudia Sträter toegekend, vanwege haar modeconcept dat al vanaf de beginfase met grote deskundigheid en integriteit op consequente wijze ruim 25 jaar is doorgevoerd. Een concept dat berust op het voldoen aan de modebehoefte van een duidelijk omlijnde doelgroep:
de eigentijdse vrouw, niet ingedeeld naar leeftijdsgroep, die werkend actief is, intelligent de mode volgt, zich graag zakelijk-elegant presenteert en een scherp oog heeft voor prijs/kwaliteit verhouding. "Men zal hard moeten zoeken om een tweede te vinden die zich toegelegd heeft op `dagelijks te dragen mode in een kader, waarin extremiteiten en showelementen uit den boze zijn' en waar toch `je ne sais quoi' aan is toegevoegd, dat aan de draagster met een bewuste bescheidenheid chic en autoriteit verleent", aldus het juryrapport. De visie van het toenmalige driemanschap, Joop Witteveen, Peter Jongmans en Jan van Born, bleek een succesformule te zijn, die zich al in de eerste jaren openbaarde. Nu, meer dan 25 jaar later, heeft het bedrijf niet alleen nauwelijks een dip gekend, maar weet het zich verzekerd van een steeds groter en vooral ook jonger wordend publiek dat op een niveau en in een milieu werkt waar Claudia Sträter een must is.
De prestatie van een bedrijf dat door zijn unieke propositie voor de actieve, correct-elegante vrouw een grote naam heeft weten op te bouwen en daarmee dié vrouw de zekerheid kan bieden van een kwalitatief zeer hoogwaardige voorbereid en gemaakt serieproduct, heeft de jury unaniem doen besluiten de Grand Seigneur aan Claudia Sträter toe te kennen.
Naast de ontwikkeling van de outlets met thans 18 eigen winkels in Nederland, 8 in België en 1 in Luxemburg, plus een eigen groothandel die selectief aanvullend de Benelux verzorgt en in Engeland en Duitsland o.a. op franchise basis shop-in shops installeert, heeft het bedrijf zich ook in technische zin spectaculair ontwikkeld. Niet alleen werden er topmensen aangetrokken voor de vakmatige aspecten, de styling en het patroon, maar werden er ook grote investeringen gedaan in de techniek van het ontwerpen en in technische research. Daardoor kan alles in eigen bedrijf worden geënsceneerd, kan er een collectie worden gemaakt die tot in de details perfect is en kunnen eventuele zich toch nog voordoende problemen worden opgelost voor dat de collectie in productie wordt gegeven.

De jury van de Grand Seigneur, die al in 1998 besloot deze onderscheiding toe te kennen aan Claudia Sträter, bestond destijds uit Henk Lens (voorzitter), Han Bekke, Günther Frank, Gregor Frenkel Frank, Arthur Reddering en Mignon Tierie. Reinier Sinaasappel trad op als secretaris van de jury.
De jury wil aantekenen dat het haar bijzonder genoegen doet met Claudia Sträter een puur Nederlands bedrijf te kunnen bekronen dat ontwerp, productie, verkooppunt en huisstijl in eigen hand heeft. De jury wenst directie en medewerkers van Claudia Sträter veel geluk met de bekroning en hoopt nog vele jaren getuige van haar succesvolle activiteiten te zijn.

De Grand Seigneur
De Grand Seigneur is in 1984 ingesteld door het bestuur van de Vereniging Nederlandse Modebeurs (VNM) om personen dan wel ondernemingen of instellingen te onderscheiden die door daad, prestatie en persoonlijkheid tot vorming van een beter begrip van mode en kleding hebben bijgedragen. Het gaat hierbij niet om in het oog springende tijdelijke rages in de kleding van een bepaalde doelgroep, noch om even opmerkelijke trends te signaleren en te belonen. Het gaat er om personen of bedrijven in de schijnwerper te zetten van wie aannemelijk is te maken dat zij gedurende een langere periode een duidelijke, liefst alom erkende bijdrage hebben geleverd aan het modebewustzijn en modebeeld van de consument. De prijs bestaat uit een sculptuur van Wendela Gevers Deynoot en een geldbedrag van f 2.500. De VNM ging in 1999 helaas failliet en in 1999 en 2000 zijn geen Grand Seigneurs toegekend. Op verzoek van VNM heeft het bestuur van MODINT besloten de prijs te omarmen en voor continuïteit te gaan zorgen.