Provincie Utrecht

Persbericht
992469600

Provincie Utrecht brengt ouderen in beeld

Hoe is het gesteld met de vergrijzing in de provincie Utrecht? In welke Utrechtse gemeenten wonen de meeste 65-plussers? Van wat voor soort zorg maken zij vooral gebruik? En hoe veel ouderen staan nog op een wachtlijst voor zorg? Vragen waarop de provinciale Monitor ouderen 2001 een antwoord geeft.

De Monitor ouderen is het tweede onderzoek in een reeks van doelgroepstudies. De provincie Utrecht borduurt hiermee voort op de Jongerenmonitor die in het voorjaar van 2000 verscheen. De studies worden gebruikt ter ondersteuning van het provinciale zorg- en welzijnsbeleid. De bedoeling is om langs deze weg periodiek te meten hoe een bepaalde groep in de Utrechtse samenleving ervoor staat en wat de effecten van het overheidsbeleid zijn. De monitorgegevens worden daarom regelmatig geactualiseerd.

Conclusies
Enkele opvallende uitkomsten uit het provinciale onderzoek:


-Met ruim 137.000 65-plussers is Utrecht in elk geval tot 2010 een relatief minder vergrijsde provincie.


-Gemeenten met verhoudingsgewijs veel ouderen zijn Doorn en De Bilt (20%). Minder vergrijsd zijn: Wijk bij Duurstede, Montfoort en Houten (8%).


-Het overgrote deel van de 65-plussers (92%) woont nog zelfstandig; bijna een kwart van hen woont in een seniorenwoning. Het aanbod van dergelijke woningen varieert sterk; er is relatief weinig seniorenhuisvesting in Abcoude, De Ronde Venen, Montfoort, Woerde, Houten en Renswoude. Dit zijn allen Utrechtse gemeenten die in 2010 meer dan gemiddeld gegroeid zullen zijn in het aantal 75-plussers


-In de gemeenten Utrecht, Zeist, Doorn en De Bilt neemt het aantal 75-plussers de komende jaren af. Het toekomstperspectief voor seniorenwoningen is hier aanmerkelijk rooskleuriger


-De huidige capaciteit aan totale zorg voor ouderen is berekend op ongeveer een kwart van alle 65-plussers in de provincie. Ook op dit punt zijn er aanmerkelijke verschillen tussen de Utrechtse gemeenten. Bovengemiddeld is het zorgaanbod in Loosdrecht, Doorn, Breukelen en Utrecht. Onder het gemiddelde zitten: Abcoude, Renswoude, Maarn en Bunnik


-De gemiddelde wachttijd voor een verzorgingshuis in de provincie is momenteel 1 tot 1,5 jaar. Bijna 7000 ouderen wachten nog op zorg.


-De druk op de aanwezige zorgvoorzieningen voor ouderen is het grootst in de stad Utrecht en het westelijk deel van de Heuvelrug.


-Ouderen in de stad Utrecht voelen zich duidelijk minder gezond dan senioren in Eemland of de rest van Nederland. Opvallend is wel dat ouderen in de stad Utrecht zich beter zonder hulp kunnen redden in dagelijkse bezigheden thuis.

Meer informatie

De monitorgegevens zijn ook op de site van de provincie Utrecht geplaatst. Surf daarvoor naar:

Met ruim 137.000 65-plussers is Utrecht in elk geval tot 2010 een relatief minder vergrijsde provincie.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Ron van Dopperen, 030 - 258 3196 of per e-mail:
Ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl .

Terug