GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 14 juni 2001 11:53
Strategische partnerschap gemeente Den Haag en Microsoft
(14 juni 2001)
Vragen van het lid Pitstra (GroenLinks) aan de minister van Grote Steden en Integratiebeleid over het strategische partnerschap van de gemeente Den Haag met Microsoft
1. Heeft de minister kennisgenomen van het 'strategisch partnerschap' dat de gemeente Den Haag is aangegaan met Microsoft in het kader van een zogenaamde super-pilot voor elektronische overheidsdiensten dat het ministerie medefinanciert?
2. Kan de minister aangeven op welke onderdelen van dit partnerschap de rijksoverheid medeproducent, -financier danwel -uitvoerder is?
3. Wat is het oordeel van de minister over de keuze voor Microsoft, mede in het licht van de mogelijkheid dat fraude- en privacy gevoelige informatie die burgers en overheid met elkaar uitwisselen hierdoor kwetsbaar kan worden, en gezien de slechte reputatie van Microsoft op het gebied van beveiliging? Is in dit kader gekeken naar ervaringen die elders met Microsoft zijn opgedaan, bijvoorbeeld in het Government Gatewayproject in Groot Brittannie?
4. Kan de minister garanderen dat alle overheids-sites toegankelijk blijven voor alle typen browsers en niet, door het gebruik van niet-compatibele technologie, hun algemene toegankelijkheid verliezen? Kan de minister tevens aangeven of in dit geval ook niet-standaard digitale certificaten gebruikt zullen gaan worden, en hoe hij dat beoordeelt?
5. Klopt het bericht dat indien een online-transactie plaatsvindt tussen een klant en een bedrijf, dat bedrijf de gegevens van de klant 'online' krijgt via een persoonlijk 'paspoort' dat opgeslagen is bij Microsoft? Is de minister bekend welke rol de zogenaamde ".NET" strategie, die onder meer inhoud dat betalingen op het internet via Microsoft verwerkt worden, speelt in de overwegingen van Microsoft om met Den Haag in zee te gaan?
6. Wat is het oordeel van de minister over de positie die Microsoft verkrijgt in de internet-dienstverlening van de gemeente Den Haag? Moet er niet juist gestreefd worden naar een evenwichtig softwarepakket van verschillende ondernemingen, om zo monopolies tegen te gaan? Zou de overheid niet veeleer aansluiting moeten hebben met de open-source-gemeenschap die goede en betrouwbare software ontwikkeld (unix - linux)?