Persbericht Trimbos-instituut

Praten en doen bevordert herstel psychiatrische patiënt

Utrecht, 13 juni 2001. Het samen met andere cliënten werken in de tuin of met het vee op een zorgboerderij, of in een houtwerkplaats, in combinatie met individuele therapieën, stimuleert psychiatrische patiënten om (weer) nieuwe ervaringen op te doen en nieuwe verbindingen aan te gaan met de omgeving. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut bij drie therapeutische
(leef)werkgemeenschappen, dat aanstaande vrijdagochtend wordt gepresenteerd op landgoed de Reehorst in Driebergen.

In therapeutische (leef)werkgemeenschappen worden psychiatrische patiënten op een wat andere manier behandeld dan in de reguliere geestelijke gezondheidszorg. Het therapeutische zit in de combinatie van `praten' en `doen'. Cliënten werken en leven er dagelijks samen met andere cliënten, en volgen individuele of groepstherapieën. In Nederland zijn drie van zulke gemeenschappen erkend als AWBZ-voorziening voor psychiatrische behandeling. Het gaat om twee boerderijen en één ambachtelijke werkgemeenschap; alledrie werken ze vanuit een antroposofische inspiratiebron.

Het onderzoek van het Trimbos-instituut, dat is uitgevoerd in samenwerking met het Louis Bolk Instituut, had als doel om de visie en werkwijze van de (leef)werkgemeenschappen in kaart te brengen en te onderzoeken hoe cliënten hun behandeling op een gemeenschap ervaren. Het onderzoek is gedaan in opdracht van Omslag, stichting ter bevordering van de ontmoeting tussen de landbouw, ambacht en gezondheidszorg.

De cliënten van de (leef)werkgemeenschappen hebben meestal eerdere ervaring met de - alternatieve en reguliere- hulpverlening achter de rug. Zij kozen voor een behandelplek waar zij wat te doen hebben en waar niet alleen gepraat wordt. Cliënten zijn positief over de manier waarop het werken, het groepsgebeuren en de therapieën op elkaar inspelen en aansluiten. Dat neemt niet weg dat het voor hen soms zwaar is om én te werken én in de gemeenschap mee te draaien én aan de therapieën mee te doen. Evenals voor arbeidsrehabilitatieprojecten is het ook voor de gemeenschappen van belang om een goed evenwicht te vinden tussen het aanbieden van werkzaamheden en de psychische en fysieke mogelijkheden van cliënten. De aanpak van de gemeenschappen, die gebaseerd is op de reguliere opvattingen over veranderingsprocessen en de antroposofische visie op ziekte en gezondheid, draagt kenmerken uit de rehabilitatieliteratuur. Met name de ideeën over een gezonde omgeving als voorwaarde voor een goed evenwicht tussen ziekte en gezondheid, en het aansluiten bij de persoonlijke keuzes en het gezonde deel van cliënten, zijn daarbij leidende principes.

Het onderzoek sluit aan op recente ontwikkelingen op het gebied van zogeheten zorgboerderijen. De term zorgboerderijen staat voor een breed scala aan landbouw-zorgcombinaties waar onder andere dagopvang, behandeling, rehabilitatie en arbeidstraining geboden wordt aan clienten uit de gezondheidszorg. Dat aanbod staat momenteeel volop in de belangstelling zowel in het kader van plattelandsvernieuwing als in het kader van zorgvernieuwing.

Ketelaars, D., E. Baars, H. Kroon. Werkend herstellen. Een onderzoek naar therapeutische (leef)werkgemeenschappen voor mensen met psychiatrisch problematiek. Uitgave: Trimbos-instituut. Trimbos-reeks 2001-4, prijs f 35,=.



_____

Voor nadere informatie: Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030-2971116), voorlichters Trimbos-instituut.

Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00
Fax: (030) 297 11 11