Persbericht
L.S.,
In de Landenreeks van het Centrum voor Mondiaal Onderwijs zijn zojuist twee nieuwe titels verschenen, te weten 'Guatemala' en 'Noord-Ierland'.
Guatemala
In 1996 komt er een einde aan meer dan dertig jaar burgeroorlog in Guatemala. Meer dan 150.000 mensen zijn in die periode gedood en 50.000 mensen zijn verdwenen. Van de slachtoffers behoorde 83% tot de Mayabevolking en 17% tot de Ladino's (gemengd Europees-Indiaans). In dit 30 pagina's tellende informatiepakket wordt ingegaan op de oorzaken van deze burgeroorlog: de enorme verschillen tussen de rijke bovenlaag en de meerderheid van de bevolking die arm is. Zo kan het gebeuren dat er grote plantages zijn met voedselproducten voor de export, terwijl een groot gedeelte van de bevolking amper genoeg landbouwgrond heeft om zichzelf van voedsel te voorzien. Hoe deze oneerlijke verdeling ontstaan is, wordt beschreven in de hoofdstukken over geschiedenis, politiek en economie. Verder zijn er hoofdstukken gewijd aan mensenrechten en de Guatemalteekse samenleving en cultuur.
Ook is er aandacht voor de banden tussen Nederland en Guatemala en informatie over o.a projecten op het gebied van 'eerlijke handel'.
Noord-Ierland
Noord-Ierland is geen 'normaal' West-Europees land. Tussen 1968 en 1994 woedde er een bloedig conflict dat aan meer dan 3600 mensen het leven kostte. En ook nu nog vinden er regelmatig schietpartijen en brandstichtingen plaats. Buiten Ierland denken veel mensen dat het om een godsdienstoorlog gaat, een strijd tussen katholieken en protestanten.
In dit 28 pagina's tellende informatiepakket wordt uitgelegd dat de werkelijkheid iets ingewikkelder is. De meerderheid van de Noord-Ierse bevolking is protestants en voelt zich zich Brits. Zij willen de band (unie) met Groot-Brittannië instandhouden en noemen zich unionist of loyalist. Een minderheid is katholiek, voelt zich Iers en streeft naar aansluiting bij de republiek Ierland. Ze noemen zich nationalist of republikein. De achtergronden van het conflict en de gevolgen voor de samenleving in de afgelopen 30 jaar worden uitgebreid beschreven in de hoofdstukken over de relatie tussen Engeland en Ierland en de 'troubles'. Sinds 1994 zwijgen de wapens en is een vredesproces op gang gekomen dat resulteerde in het Akkoord van Goede Vrijdag in 1998. de moeizame toenaderingspogingen tussen beide bevolkingsgroepen en de perspectieven op een duurzame vrede worden in de laatste hoofdstukken beschreven.
Beide informatiepakketten zijn geschreven voor leerlingen van 10-16 jaar.
Ze kosten f 12,30 (incl. porto) en zijn te bestellen bij het Centrum voor Mondiaal Onderwijs, tel. 024-3613074, e-mail
Met vriendelijke groet namens het CMO,
Antoon Seelen
Centrum voor Mondiaal Onderwijs
Postbus 9108
6500 HK Nijmegen
tel. 024-3613074
fax 024-3613014
email:
http://www.cmo.nl